Digitale initiatieven zoals e-business of e-commerce ontstaan op twee niveau’s. Ofwel ontspruiten ze uit operationele noden van een bepaalde afdeling. De marketingafdeling wil online leads genereren, de salesfadeling wil online verkopen, de service-afdeling wil mobiele medewerkers efficiënter laten werken en ga zo maar door. De tweede optie is dat het initiatief top-down door het management wordt geïntroduceerd als antwoord op een bedrijfsbrede bedreiging of opportuniteit. Hoewel het resultaat hetzelfde lijkt is er een hemelsbreed verschil tussen de twee.
Hoewel bottom-up initiatieven vanuit een specifieke afdeling of silo binnen de organisatie op zichzelf succesvol kunnen zijn, blijven ze op bedrijfsniveau vaak in de marge zitten. Ze worden aanzien als een extraatje, een interessante aanvulling en in het beste geval een goed bijkomend kanaal. De kans is groot dat er binnen organisaties die open staan voor specifieke initiatieven, verschillende kleinere succesvolle projecten lopen. Doordat er echter geen overkoepelende digitale strategie is missen deze projecten de kracht die synergie zou kunnen bieden. Voor deze bedrijven is het cruciaal om een e-business strategie te ontwikkelen zodat de verschillende losse investeringen elkaar maximaal versterken.
Op donderdag 27/02 organiseren we voor de tweede keer een gratis sessie rond e-business strategie en digitale maturiteit. Er zijn nog wat plaatsen vrij. Inschrijven kan via deze link.
Bepaal het digitale kader
Als managementteam kan je ook zelf al aan de slag gaan. Een belangrijke eerste stap is een zicht krijgen op wat digitaal kan betekenen en waar mogelijk gevaren schuilen. Zal de huidige manier van werken nog relevant zijn voor uw klant als alles verder online gaat. Uit deze oefening ontstaat uw management-visie waarmee je de organisatie dient te enthousiasmeren. Dat begint bij de top, en sijpelt door langs uw managers in alle lagen van het bedrijf. Voor alle duidelijkheid, we spreken hier niet over een project, maar over een nieuwe manier van werken. Die resulteert in een aanvulling of wijziging in het businessplan.
Reserveer investeringen om de digitale strategie te verwezenlijken
Eens je dat nieuwe kader hebt ontwikkeld spreekt het voor zich dat nieuwe investeringen afgewogen worden ten opzichte van de digitale missie. Welke activiteiten die u nu reeds uitvoert dragen bij tot digitaal en welke niet? Eens het management en de sleutelafdelingen gedefinieerd zijn, en de investeringen hiervoor gereserveerd zijn is de rest van de organisatie aan de beurt.
Engageer iedereen in de onderneming
Online business raakt namelijk het hart van uw onderneming waardoor iedere en elke werknemer zal bijdragen tot deze nieuwe manier van werken. Te sneller je de hele ploeg mee kan nemen in dit nieuwe verhaal te beter. Waar we in de vorige fase nog spraken van eenrichtingscommunicatie dienen er nu ook mogelijkheden gecreëerd te worden voor alle werknemers om feedback te geven en hun ideeën te delen. Iedereen geëngageerd krijgen is de uitdaging.
Volhouden en bijsturen op basis van meetbare resultaten
Verandering op dergelijke schaal is niet gemakkelijk en mensen zijn gewoontedieren. Als management is het daarom belangrijk om de digitale transformatie vol te houden. Krijg zicht op welke mensen of rollen gebaat zijn met ‘digitale bijscholing’. Maak de transformatie meetbaar door een duidelijk stappenplan en meetbare zakenresultaten.
Met Natch hebben we aardig wat ervaring in de niche van e-business transformatie. Uiteraard gelden deze regels ook voor andere digitale projecten zoals ERP.
Op donderdag 27/02 organiseren we voor de tweede keer een gratis sessie rond e-business strategie en digitale maturiteit. Er zijn nog wat plaatsen vrij. Inschrijven kan via deze link.