Zo ontwikkelen producenten een top digitale klantervaring

Geen enkel bedrijf kan nog om de toenemende digitalisering heen. Ook productiebedrijven of manufacturers voelen de druk om te digitaliseren. Zelfs in eerder traditionele sectoren zoals producenten van technische artikelen of bouwmaterialen vragen professionele klanten, aannemers en distributeurs van hun leverancier een verregaande vorm van digitaal samenwerken. Hoe begin je daar nu aan als productiebedrijf?

Elke business draait om de noden van de klanten. Jij moet daaraan voldoen. Dat betekent kwaliteitsvolle producten én een vlotte digitale klantervaring. Ook voor hun B2B-noden. Productiebedrijven begrijpen ondertussen dat hun website vaak het eerste raakpunt is op de customer journey. Dus de informatie op hun website is vaak uitgebreid en vlot leesbaar. Dat vergroot de kans op contact of bestelling. Maar de digitale klantverwachtingen gaan veel verder dan dat.

Dé bouwstenen voor een succesvolle digitale klantervaring

1.           Segmenteren

Je klanten segmenteren is de eerste stap. Dat  gaat een stuk verder dan opdelen op basis van noden, winstmarges, demografie of locatie. Ook Channels zijn van levensbelang. Hoe neemt een klant contact met je op? Op de klassieke manier, via telefoon of een bezoekje? Of hebben ze liever sociale media? Of zelfs chatbots. Vaak stappen ze ook van het ene kanaal naar het ander over als ze verder in hun customer journey gaan. Het juiste contact op het juiste moment én op de juiste manier kan het verschil zijn tussen bounce en conversie.

2.      Digital maturity check

Een uitgekiende digitale strategie vormt het fundament voor een goede digitale klantenervaring. Maar zijn je klanten er klaar voor? Zijn ze skeptics, adopters, collabrators of differentiators? Laat hen onze Digital Maturity Poll invullen en je weet meteen of ze klaar zijn voor een digitale revolutie.

3.      Marktanalyse & kwalitatief onderzoek

Het internet opent een wereld van data-onderzoek voor je bedrijf. Grondige analyse van je website geeft je kwantitatief veel data, maar enquêtes en one-on-one interviews geven je kwalitatieve data. Wat denkt de klant, maar kan hij niet onder woorden brengen? Waar ligt hij van wakker? Geef je vertegenwoordigers een enquête-script mee en je boekt meteen resultaten.

Natch heeft al veel bedrijven, zoals Velux, geholpen met hun marktonderzoek. Wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

4.      Doen!

We gaven je de drie belangrijkste bouwstenen om je digitale strategie uit te bouwen. Nu nog doen. In onze digitale workshop bouwen we je strategie uit en helpen we je om je bedrijf on mission te houden, zowel on- als offline.  

Een nieuw segment, een nieuwe strategie

Dow Corning heeft dat goed begrepen. Het bedrijf specialiseert in silicone producten en staat bekend als een innovator. Ze ontwerpen vaak als eerste nieuwe producten. Eens die producten echter door concurrenten overgenomen worden, daalt de prijs en verliest hun R&D zijn waarde. Dus creëerden zij Xiameter.com.

Xiameter laat klanten toe om op een gemakkelijke manier standaard silicone producten te kopen. Volledig digitaal en, indien gewenst, in bulk. Dow Corning kwam aan klanteneisen tegemoet door simpelweg een nieuw digitaal businessmodel te creëren. Klanten die gespecialiseerde producten nodig hebben kunnen bij Dow Corning terecht, wie standaardproducten wil komt bij Xiameter kijken. Zo’n operatie vereist innovatie, durf en de juiste mindset. Maar het loont.

Lees in deze blogs meer over de uitdagingen die digitaal innoveren met zich meebrengt:

Hoe doen producenten aan kosteneffectief innoveren?

Hoe val je op tussen concurrenten? Value added services!