Welke nieuwe e-business trends zagen we op E-commerce Paris 2012?

E-Commerce Paris was opnieuw een leerrijke ervaring. We zijn er met verschillende klanten en goede contacten heen getrokken omdat we het van groot belang vinden dat onze klanten maximaal geïnformeerd worden en om de nodige kennis met hen te delen.
Deze beurs is elk jaar zeer populair bij een ruim internationaal publiek. Er zijn een 8-tal domeinen te onderscheiden:

 • E-Commerce services
 • Digital Marketing
 • Mobile commerce (M-commerce)
 • Social commerce (S-commerce)
 • Optimalisatie van E-Commerce
 • Technologie
 • Customer Relationship Management (CRM)
 • Logistiek / transport (fulfillment)

Over deze acht domeinen waren er 499 standen te verdelen. Aanbod en variatie ontbraken zeker niet, zo kon iedereen nieuwe kennis opdoen afhankelijk van zijn vakgebied, persoonlijke interesse en expertise.  Opvallend is dat e-commerce hot blijft ondanks de economische en financiële crisis in Europa.  We noteerden volgende algemene indrukken, evoluties en aandachtspunten.

 

Trends op de beursvloer

Trend 1: Content Marketing

De sleutel om succesvol te zijn met e-commerce of e-business volgens heel wat standhouders bleek vaak content marketing in combinatie met Customer Relationship Management, tracken van online behavior en natuurlijk ook het inspelen op de interesse bij een volgend bezoek.  Voorbeelden van contentmarketing zijn onder ander unieke aanbiedingen communiceren via twitter, publiceren van eigen artikelen via een eigen blog, videorecensies op youtube,… Met als doel een persoonlijke relatie op te bouwen met de klant, een conversatie te starten in plaats van louter een product te leveren.

Trend 2: Totaalconcept

Grote spelers bieden een totaalconcept aan, het gaat niet enkel meer om de oplossing en de implementatie op zich. Het gaat evenzeer om financiële dienstverlening, meertalig contact center, systeem integratie, internationale logistiek en distributie, interactieve marketing diensten,…  We zagen dit het meest  bij bekende A-merken in een internationale context in een B2C omgeving. Met interactieve marketingdiensten werden volgende aspecten bedoeld: E-mailing, customer experience, Cross & up-selling, loyaliteitsprogramma’s, social media,…

Trend 3: Internationalisering & affiliate marketing

Er waren ook veel sessies en beursstands over internationalisatie, waarbij marketing uiteraard een grote rol speelt. Hierbij kwam vaak naar voor dat affiliate marketing en strategische partnerprogramma’s de speerpunten moeten zijn bij het streven naar internationaal succes.

 

Belgen in Parijs

België werd zeker en vast ook vertegenwoordigd tussen de aanbieders door onder ander B-post en Katoennatie. Voor Katoennatie was het de eerste keer dat ze aanwezig waren in Parijs. Ze toonden de link aan tussen internationalisering en transport.  Het belang van een logistieke speler die instaat voor orderverwerking is enorm groot bij high-volume webshops zoals Vente-Exclusive.com of andere fashionbrands zoals Quicksilver. Een logistieke e-commercespecialist is een absolute meerwaarde wanneer je denkt over retourmanagement, kennis van lokale markten, connecties met pakjesdiensten, het opvangen van piekmomenten, enz…

 

De conferences

E-commerce Paris staat gekend om de vele informatieve sessies die doorlopend plaatsvinden per thema. We volgden er enkele mee rond gebruikerstesten en usability bij mobiele applicaties alsook rond het succesvol implementeren van internationale e-commerceprojecten.
We geven graag 8 tips mee om uw e-commerceproject succesvol op te starten:

 

 1. Kies een platform dat internationalisatie aankan
  Meertaligheid kent een groot belang, maar zeker ook het belang van verschillende valuta’s en niet te vergeten de culturele verschillen, dit kan gaan van aanbod tot simpel taalgebruik.
 2. Wettelijke context
  Je moet zorgen dat je wettelijk in orde bent voor het land waarin je verkoopt. Een voorbeeld dat ter sprake kwam, was het verschil tussen Europa en de USA voor een webshop met alcoholische producten.  
 3. Integratie
  Het is belangrijk dat je eerst na gaat of in jouw specifiek geval een standaardoplossing voldoet of je maatwerk nodig hebt. Stel je ook vooraf de vraag of je per land een andere e-business partner wil of één internationale speler.
 4. Betalingen
  Er zijn steeds meer betaalmogelijkheden, gebruik deze dan ook om de conversie maximaal te houden. Er zijn ook evoluties merkbaar binnen lokale markten op gebied van betaalmethodes en betaalkaarten.  Aan het aanbieden van meerdere betalingsmethodes zijn natuurlijk ook meer risico’s verbonden. Gelukkig zijn de fraudegevallen op 5 jaar tijd spectaculair gedaald.
 5. Fulfillment
  Er moet rekening gehouden worden met het verschil tussen standaard pick & ship tegenover customized shop experience (standaard vs maatwerk). De keuze uit deze twee zal ook invloed hebben op de logistiek, communicatie, verpakking, … Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld bij een order de volledige huisstijl doorgetrokken wordt naar de bestelling, dit door onder ander de huiskleuren door te trekken naar de verpakking, gepaste communicatie door te voeren,…
 6. Transport en retour
  Transport en retour hangen voornamelijk af van het soort product dat getransporteerd moet worden, maar het hangt ook af van uw doelgroep. Producten zullen naar een B2C doelgroep onder een andere vorm getransporteerd worden dan naar een B2B doelgroep, dit bijvoorbeeld in aantal en verpakking.  Maar ook de retour van producten zal verschillen afhankelijk van product en doelgroep.
 7. Customer contact center / klantendienst
  De klant moet te allen tijde beroep kunnen doen op ondersteuning tijdens zijn aankoopproces. Voor luxeproducten is een goede klantendienst een must-have. Natuurlijk moet er ook rekening worden gehouden met de verschillende talen. De key to succes is nog steeds een goede integratie van uw CRM. 
 8. Digitale marketing
  Bij internationalisatie wordt de doelgroep steeds ruimer en moeten er natuurlijk ook andere communicatiestrategieën voorzien worden. Komt daarbij dat cross- en multichannel commerce toeneemt waardoor consumenten op verschillende locaties en via verschillende kanalen bereikt moeten worden. Mobile wint daarom aan populariteit, consumenten zijn hierdoor altijd en overal bereikbaar.

E-commerce Parijs is elk jaar opnieuw een enorm leerrijke en toffe ervaring waar je in contact komt met zeer veel nieuwe trends en veranderingen in de E-commerce wereld. Onze conclusie kan kort omschreven worden: Tablets are hot! Ze hebben een grote impact op bestaande webshops en e-businesstoepassingen die gericht zijn naar mobiele formaten. Daarom is het dus zeer belangrijk dat nieuwe projecten onmiddellijk een mobile strategie moeten toepassen, en dat bestaande projecten beter geoptimaliseerd moeten worden in functie van tablets en smartphones. Dit enerzijds via responsive websites, en anderzijds via mobile applicaties.