Webshop Donck floreert als multifunctioneel kanaal

Donck is een West-Vlaams familiebedrijf gespecialiseerd in de distributie van tuin- en kamerplanten in binnen- en buitenland. Afnemers zijn gespecialiseerde retailers zoals tuincentra. De hoge mate van complexiteit binnenin dit bedrijf, maakt het digitale maatwerk van B2B e-businessspecialist Natch de oplossing bij uitstek. In het ValueChain magazine vertellen IT-manager Nico Cardoen en Natch Digital Consultant Cédric Collet over het digitale succes van Donck. 

Donck importeert en exporteert tuin- en kamerplanten met een focus op verkoop in het buitenland. De aankoop gebeurt vooral in Nederland, maar gaat ook door in België en andere landen.Tot 2012 verliepen de bestellingen nog via wekelijkse catalogi in Excelformaat. Dit leidde tot chaotische taferelen met een overvloed aan papierwerk. Tegelijk had je ook bestellingen die telefonisch of via e-mail binnenkwamen, wat resulteerde in een tijdrovend en duur verwerkingsproces.

Vertrouwde omgeving

In 2012 werden de Excelcatalogi ingeruild voor een webshop. De bouw hiervan werd toevertrouwd aan Natch die de opdracht kreeg om de structuur en vormgeving van de Excelbestanden zo goed mogelijk te behouden. Dit bracht tal van voordelen met zich mee zoals een kleinere foutenmarge, een snellere orderverwerking en het besparen van werk. Bovendien implementeerde Natch slimme controles die de klant verwittigt als een order niet aan de regels voldoet.

Een duidelijke doelstelling van Donck is efficiëntieverbetering, met name in transport en logistiek. Daarbij streeft Donck naar volle containers en dit door een integratie van een WMS-pakket in haar ERP-systeem.

Digitaal klantendossier

Naast een webshop die het bestelproces optimaliseert, biedt Donck een service die het klanten mogelijk maakt om een inkijk te nemen in hun volledige klantendossier. Dia gaat van bestelling tot factuur of kredietnota. Zo vereenvoudig je het proces van herhaalbestellingen en help je klanten bij hun forecasting.

Serviceniveau verhogen

De focus op customer service en het verhogen van het serviceniveau werpt duidelijk haar vruchten af. Als we de statistieken vergelijken van 2013 en 2018, noteren we een toename van het aantal gebruikers en sessies met respectievelijk 148 en 448 procent.

Wil je horen over hoe een focus op customer service succes oplevert binnen e-commerce? Vindt hier de adviezen van Nico Cardoen (IT-manager bij Donck) en Cédric Collet (digital consultant bij Natch):

 

Lees hier het volledige artikel