Wat wel en niet meer werkt binnen e-mailmarketing in 2012

 

 MailerMailer is een internationale autoriteit die doorlopend onderzoek voert naar e-mailstatistieken met zeer interessante cijfers als gevolg. Hieronder een aantal opmerkelijke vaststellingen uit hun meest recente rapport :

  • De gemiddelde open rate is naar het laagste punt in 4 jaar gezakt (10,8%)
  • De doorklikratio is gezakt in de tweede helft van 2011 (2,5%) ten opzichte van 2010 (2,9%)
  • In de eerste helft van 2011 nam de Click through ratio toe (3,5%) ten opzichte van 2010 (3,2%)

Lees verder om te ontdekken wat de 5 meest gebruikte manieren zijn om e-mailcampagnes te beoordelen volgens het onderzoek.

5 meest gebruikte manieren om e-mailcampagnes te beoordelen:

  • Financiële ROI: hoeveel extra euro’s bracht een e-mailcampagne op
  • Post-click metrics: webstatistieken van acties na de doorklik uit de mailing
  • E-mail performance metrics: typische e-mailstatistieken
  • Non-financial ROI: andere meerwaarde van de mailing dan geld (bijvoorbeeld naamsbekendheid)
  • A/B of  multivariabele tests van de e-mail of landing pages: verschillende versies van e-mails en bijhorende pagina’s testen

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van financiële metrics en dus minder van praktische performance metrics. Dit omdat performance metrics maar worden gehanteerd als maatstaf voor de kwaliteit van hun e-mail en minder als maatstaf voor de eigenlijke opbrengst. MarketingSherpa stelt vast dat dit voornamelijk te maken heeft met het feit dat e-mailmarketing meer als een volwassen kanaal wordt beschouwd.

4 typische e-mail meetindicatoren uitgelegd

Bounce rate
Een bounce is een e-mail die niet kan worden afgeleverd. Wanneer het e-mailbestand niet voldoende wordt bijgewerkt zal dit leiden tot een hogere bounce rate. Ook is het opvallend dat hoe meer mailings er worden verzonden hoe lager de bounce rate is. Het meest effectieve is dat er zeker 1 mailing per dag wordt verzonden, hiervan wordt er slechts 0,4% niet afgeleverd. Dit ten opzichte van minder dan 1 mailing per maand, waarvan er 4,4% niet wordt afgeleverd. Wanneer je echter dagelijks gaat mailen zal in vele gevallen de open rate en het aantal uitschrijvingen sterk stijgen.

Open rate
Dit is het aantal e-mails dat daadwerkelijk geopend wordt. Dit wil nog niet zeggen dat de e-mail daadwerkelijk gelezen of bekeken wordt. Het succes van een e-mailcampagne hangt af in de eerste uren na verzending, dit omdat de meeste e-mails in het eerste uur na verzending worden geopend.De laagste open rate is in de tweede helft van vorig jaar gemeten met een gemiddelde van 10,8% in 4 jaar tijd. De banking sector scoorde het hoogste in de open rate met zo een 16,8%, daar direct op volgend was de non-profit sector met 16,1%. Zeer opvallend was dat de mediasector zeer ondermaats presteerde met een open rate van 7,5%.

Click-through rate
Hier wordt het percentage weergegeven van de e-mails waarin daadwerkelijk interactie is plaatsgevonden door op de hyperlink te klikken. Dit fenomeen kent al langere tijd een daling.
De Click-through rate neemt wel toe naarmate er meer links in een mailing worden opgenomen. De CTR is gemiddeld 4,9% indien er meer dan 21 links worden opgenomen in een mailing. Maar indien er minder dan 5 links worden opgenomen in een mailing zal de CTR slechts 1,3% bedragen.

Unsubscribe rate
Ook wel de opt-out rate genoemd geeft een percentage weer van ontvangers die niet langer de mailings willen ontvangen en zich dus op een zo efficiënt mogelijke manier moeten kunnen uitschrijven. Ook opmerkelijk is dat 77% een opt-out mogelijk maakt met slechts één klik.

Wat zeker onthouden moet worden is dat marketeers niet mogen panikeren als ontvangers zich uitschrijven. Dit wil niet zeggen dat de klanten geen interesse meer hebben in hun merk, maar eerder dat de klanten via een alternatief communicatiekanaal aangesproken willen en moeten worden, bijvoorbeeld via sociale media.