Bedrijven die investeren in hun online strategie stellen ons vaak de vraag welke profielen ze in huis moeten hebben voor het daadwerkelijk uitbouwen van die online strategie. Welke competenties heeft een dedicated internetmedewerker nodig? Welke functietitel heeft zo’n medewerker? In een nieuwsbrief van Feweb (federatie van webontwikkelaars) stond een niet onaardige oplijsting:
Mogelijk taken van de interne internetcoördinator
- Uitstippelen/opvolgen algehele internetstrategie (of zelfs marketing/communicatiestrategie)
- Beheer van de website (corporate, campagnesites): content, fora/blog, vragen/klachten van surfers bijvoorbeeld bij e-commercetoepassingen
- SEO/adwords, promotie van website
- E-mailmarketing (adressenbeheer, versturen van elektronische berichten,…)
- Informatie-architectuur (bv.intern kenniscentrum, …
- Juridische issues: disclaimer/privacy/beheer contacten…
- Technische aspecten: security, performantie, backup,…
- Integratieprojecten (bv. koppeling website aan ERP/CRM…)
- Internetgebruik in de organisatie/het bedrijf (policy privé-gebruik, firewall/beperkingen…)
- Kennisdeling inzake efficiënt internetgebruik (voor werknemers die internet moeten gebruiken zoals marketeers, sales…)
- Trendwatching: technisch, marketing, innovatief
- Arbeids- en sociale aspecten: tijd om de taken uit te voeren, benodigde mensen/competenties, mogelijkheid tot bijscholing, beroep doen op externen, hiërarchische lijn,…
Het is duidelijk dat het online gebeuren niet langer “erbij” kan genomen worden door de medewerker van IT, marketing of sales. Indien je als bedrijf online business wilt doen (zij het verkoop, leadgeneratie, service, …) dan moet je je daar vooral ook intern goed op organiseren.