Wat kunnen B2B bedrijven leren over e-business uit de IT-barometer 2012 van België?

FOD-economie IT Barometer 2012

De FOD-economie onderzoekt naar jaarlijkse gewoonte de staat van de informatiemaatschappij in België. We analyseerden het rapport vanuit een e-business optiek voor B2B-bedrijven en kwamen tot de conclusie dat er grote opportuniteiten zijn als er op korte tot middellange termijn wordt op ingegaan door bedrijven.

 

 

Slechts 14% van de huidige Belgische bedrijfswebsites bieden bestelmogelijkheden aan. Heel wat bedrijven lopen dus achter. Zelfs bij de grote (26%) en middelgrote (19%) is het aandeel met webshops of andere e-commerce sites nog eerder beperkt.

Bedrijven met websites met bestelmogelijkheden

Dit wil echter zeggen dat een investering in e-commerce of e-business op dit ogenblik nog echt het onderscheid kan maken met de concurrent. Daarnaast wordt e-commerce een must voor Europees gerichte bedrijven, anders gaan buitenlandse concurrenten met de verkoop lopen. Zo staan de Scandinavische landen bijvoorbeeld ver voor met 28% van de bedrijven die online aankoopmogelijkheden aanbiedt.

 

Cross border e-commerce

82% van de sites met e-business mogelijkheden ontvangt bestellingen uit het eigen land. 41% noteert ook orders uit Europa en 16% ook nog eens uit de rest van de wereld. Naast betere service en binnenlandse groei biedt e-commerce dus ook vooral het verbreden van de markt als men zich naar Europa en daarbuiten richt. Uit onderstaande tabel blijkt dat Belgische bedrijven zich de kaas van het brood laten snoepen door buitenlandse e-commerce sites die wél klanten aantrekken van buiten hun eigen landsgrenzen.

Oorsprong van de bestellingen in %

  • 5% van de omzet van belgische bedrijven komt uit e-commerce. Bij onze eigen B2B-klanten zien we dat online omzet sterk verschilt van sector tot sector en bedrijf tot bedrijf en meten bedrijven met 15% tot 60% van de omzet over het web.
  • 78% van de belgen vertrouwt internet voor online banking & online aankopen (slechts 69% in europa)
  • Europa heeft als doelstelling om 1/3” van de KMO’s tegen 2015 aan de e-commerce te krijgen.

 

Beter voorkomen dan genezen

eCops, het Belgisch meldpunt voor online delicten noteerde dat 55% van de klachten die ze ontvingen, te maken hadden met e-commerce. Van deze klachten had 60 % te maken met leveringsproblemen. Dit benadrukt nogmaals het belang van een goede “last mile” in de logistieke afhandeling.

Onderwerpen van e-commerce gerelateerde klachten

 

EDI of webshop?

Naast online bestellen via een website kan er ook online besteld worden over EDI, dit is het uitwisselen van gegevens tussen verschillende applicaties onderling. 53 % van de Belgische bedrijven komt reeds in aanraking met EDI. 30% van de grote bedrijven ontvangt bestellingen via EDI en 56% van de grote bedrijven plaatst bestellingen met EDI

Ontvangen bestellingen via EDI

Of een EDI-oplossing voor uw organisatie een optie is hangt sterk af van de mate waarin klanten en leveranciers zelf IT-automatisatie hebben doorgevoerd. Indien nog niet genoeg klanten over een ERP-systeem beschikken is EDI geen optie maar kan e-commerce of e-business heel wat administratieve processen automatiseren. Dankzij webshops, klantenportalen of andere websites vermindert de administratieve last zonder dat klanten verplicht worden te investeren in dure ERP-pakketten.

 

Conclusie

B2B-gerichte bedrijven die op korte termijn de stap naar een e-business website zetten, bouwen een concurrentieel voordeel op aangezien nog maar 14 % van alle Belgische ondernemingen deze service aan hun klanten aanbiedt. 96 % van alle bedrijven is verbonden met het internet, het argument “mijn klanten zitten niet online” dat we vaak horen bij bedrijven die over e-commerce twijfelen vervalt hierdoor. Hoewel er nog genoeg potentieel is binnen de landsgrenzen is er vooral nog veel business te claimen in Europa. Voorwaarde is wel dat de logistiek, waarover vandaag de meeste klachten worden genoteerd, dan zeker goed moet onderbouwd zijn.

Het volledige rapport bekijken kan hier.