Walmart investeert in Virtual Reality shopping

Walmart investeert in Virtual Reality shoppingDe Amerikaanse retailer Walmart investeert in Virtual Reality Shopping. De tot voor kort nogal traditionele winkelketen investeert al enkele jaren in digitaal dat legt hen geen windeieren. Wordt Walmart de eerste retailer die VR e-commerce echt feit maakt?

Walmart begon in 1945 als een low-price, high-volume retailer in de Verenigde Staten en groeide door de decennia heen uit tot een van de sterkste nationale spelers. In de jaren ’90 en de eerste jaren van het millennium vestigde het bedrijf zich ook meer in het buitenland.

Toen duidelijk werd dat klassieke bricks-and-mortar-only winkels moesten investeren in digitale oplossingen om boven water te blijven, onderzocht het bedrijf de voordelen van online winkelen. Zo kochten ze e-commerce site jet.com en gebruikten ze die in-house kennis om nieuwe online markten aan te boren. Hun e-commerce verkoop steeg in de laatste jaren dan ook met 40 %, hoewel die cijfers controversieel zijn.

Investering in VR

Het bedrijf leverde in augustus twee patentaanvragen voor VR-technologie in. Die patenten zijn voor technologie die een virtuele showroom zou creëren. Dat betekent dat klanten thuis, of van waar dan ook, in de showroom van Walmart kunnen staan. Je kan vanzelfsprekend ook bestellen via de technologie.

Eind vorig was er al een patent-aanvraag voor VR-kiosks. Die vind je dan in winkelcentra of op winkelstraten. Zo heeft Walmart een fysieke aanwezigheid in de vorm van een kleine kiosk in plaats van een gigantische winkel.

De voordelen

Walmart maakt die investering natuurlijk niet alleen voor puur technologische genot. Als iedereen vanuit z’n eigen huis kan winkelen, bereik je mensen voor wie fysiek winkelen niet mogelijk is. Maar je hoeft niet zo ver te gaan om al te investeren in VR of AR. Ook B2B-bedrijven experimenteren nu al volop met deze tool.

We nodigden onlangs twee Belgische experts uit om ons uit te leggen wat bedrijven vandaag al met deze technologie kunnen doen. Je kan de video’s hier bekijken:

Bekijk de video's