Technologie domineert meer en meer ons leven, zowel persoonlijk als professioneel. Van de verschillende technologische waves (Robots, Internet Of Things, 3D-printing, AI & Mobiel) die elkaar momenteel razendsnel versterken, is de mobiele revolutie hoogstwaarschijnlijk de meest zichtbare en tastbare. Althans bij consumenten want bij B2B bedrijven is er nog grote terughoudendheid rond mobiel. We analyseren de redenen en gevaren van de terughoudendheid in deze blogpost.
De mobiele consument
Wanneer je verschillende internationale rapporten rond succesvolle mobiele concepten doorneemt, ligt de focus vooral bij B2C gerichte business modellen en cases. Daar is een goede reden voor: consumenten eisen continue een eenduidige gebruikerservaring via alle retailkanalen en communicatie rond brands. En toch durft het zelfs in deze consumentenbenadering nog vaak foutlopen.
Mobiele platformen hebben een enorm meeslepende reactie gecreëerd bij gebruikers. In die zin zelfs dat ze een blijvende impressie nalaten (verslavend, intensief gebruik van social media apps of nieuwsapps) en tevens zorgen ze ook voor verminderde transactiekosten en toename van de omzet bij bedrijven (mobile e-commerce bv Colruyt’s Collect&Go). Het is een feit dat mobiele toestellen direct zorgen voor een hoger rendement in B2C-klantrelaties.
Maar wat met B2B bedrijven die gewoonlijk minder snel reageren op deze tendensen? Zijn er valabele redenen voor hun aarzelingen of is er een ongegronde minachting voor de groeiende mobiele commerce markt in B2B?
Bij Natch hebben we het voorrecht om die evolutie bij B2B bedrijven van dichtbij te kunnen volgen. De belangrijkste reden van de terughoudendheid van B2B-bedrijven om te profiteren van de groeiende mobiele markt komt voort uit de uitdagingen rond het opstellen van een nieuw strategisch business plan. Ik merk vooral moeizaamheid bij het C-level als er sprake is van een fundamentele verandering in de manier waarop een bedrijf zaken doet met haar professionele klanten. (bv Stoneasy-Beltrami Group)
De waarheid is echter ontnuchterend: als je bedrijf niet bereid is om in te stemmen met een afgelijnde mobiele strategie – en op die manier geen toegevoegde waarde schenkt aan je klanten – dan loopt een concurrent weg met je business.
Een blik op de realiteit
Het is niet omdat jouw bedrijf nog geen mobiel platform heeft uitgerold, dat jouw klanten, leveranciers, interne medewerkers en vertegenwoordigers nog geen ervaringen hebben met het gebruik van mobiele apps ter ondersteuning van hun persoonlijke taken. Denken we maar aan het plaatsen van repetitieve orders voor bv kantoormateriaal of het opvragen van realtime product- en prijsinformatie van de belangrijkste leveranciers.
De grote vraag die zich dan stelt: als jouw medewerkers reeds de voordelen in zien van mobiele platformen van andere bedrijven voor hun eigen job, waarom voorzie je dan niet dezelfde (self-) servicemogelijkheden voor jouw eigen medewerkers, klanten en stakeholders?
Een succesvol voorbeeld is Natch-klant Verstraete Enterprises, specialist in de installatie en onderhoud van elektrische nutsvoorzieningen. De directie concludeerde dat het bedrijf haar operationele werking sterk kon optimaliseren door het inzetten op een mobiel platform op maat voor haar verschillende teams in the field. De mobiele toepassing maakt enerzijds het werk van de installateurs een stuk makkelijker en aangenamer, anderzijds wordt de backoffice voor een groot stuk ontlast van de repetitieve verwerking van papieren dossiers. Een duidelijke win-win.
Veel B2B bedrijven geloven nog steeds in fundamentele verschillen tussen B2B en B2C, en dat klopt ook voor een groot stuk. Ze kijken vaak naar de mobiele markt en zien onvoldoende mogelijkheden om in te spelen op de complexe noden van hun professionele klanten. Anderen maken de bedenking over hoe ze hun waardevolle klant kunnen doen inzien dat de veiligheid rond transacties met grote volumes en substantieel hogere orderwaarde gegarandeerd kan worden.
Ongegronde redenen uiteraard, maar meestal zijn dit de makkelijkste excuses voor bedrijven die niet bereid zijn om een mobiel customer service beleid of commerce platform uit te bouwen.
Door het aanreiken van een systeem waarmee bedrijfsleiders en leidinggevenden gecontroleerd rekening houden met checks en uitzonderingen, kan technologie helpen om bepaalde discrepanties op te lossen die voortvloeien uit de rechtstreekse verkoop via het salesteam. (bijvoorbeeld Omega Pharma Belgium)
Veiligheid is en blijft terecht een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast hecht het C-level een groot belang aan persoonlijk contact en de klassieke handshake gevolgd door pen en papier voor het sluiten van grote B2B deals. Toch kunnen we stellen dat de bestaande technologieën rond veiligheid en data-integriteit gekoppeld aan talloze goedkeuringssystemen en notificaties borg staan voor vlotte en zorgeloze B2B transacties. (Bijvoorbeeld Stoneasy)
Waarom zou mijn B2B-bedrijf dan inzetten op mobile e-business?
Traditionele, verankerde bedrijven die vóór de ‘smartphone revolutie’ succesvol waren, stoelen gegarandeerd op hun bewezen salesmodel als een van de belangrijkste elementen uit hun bedrijfsstrategie. ‘Waarom dan veranderen?’, is een vraag die vaak door de directie wordt opgeworpen… Nochtans geldt zeker ook voor de adoptie van ‘digitale technologie’ het noodzakelijke vermogen om je als bedrijf te kunnen veranderen en aan te passen om te overleven.
Even terug naar de beginjaren 2000; CxO-sceptici van bedrijven uit de print- en fotografische industrie of reisindustrie die toen niet hebben ingezet op digitalisering van hun business model, producten of diensten, zijn nu nog een schim van zichzelf met een zeer beperkt marktaandeel tot gevolg. (bv Kodak, Neckermann)
De snelle vaart die mobiele technologie momenteel neemt zal niet afnemen de komende jaren, integendeel. De bedrijven die vandaag inzetten op een mobiel platform voor hun huidige B2B-strategie zijn gegarandeerd de bedrijven die het voortouw nemen de komende jaren. Bedrijven uit eender welke sector die weigeren om mobiele technologie te omarmen, zullen dan weer toetreden tot het rijtje sceptici van de afgelopen jaren.
Dus, zal jouw bedrijf leading blijven de komende jaren door strategisch in te zetten op mobiele technologie, of word je voorbijgestoken uit onverwachte hoek?
U leert er alvast meer over op het Mobile Event van Business Meets IT op dinsdag 5 mei te Edegem. Mevrouw Sofie Verstraete, directeur operaties van Verstraete Enterprises komt toelichting geven rond de implementatie van hun mobile strategie voor medewerkers op de werf.