De E-commerce Evenings beginnen populair te worden. Voor deze editie over Usablity voor webshops moesten we jammer genoeg een aantal bedrijven teleurstellen want alle zitjes waren in een mum van tijd volzet. We willen het ook heel bewust kleinschalig houden zodat de interactie vrij kan stromen en er dieper kan worden ingegaan op concrete vragen. Onze zaal zat dus volledig vol met een mix van bedrijven die reeds met e-commerce bezig waren (en wilden optimaliseren) of met ondernemingen die het webshop-avontuur zullen aanvatten maar niet zonder voorbereiding in het diepe wilden springen.
Na een korte introductie van Natch, en vooral de manier waarop we samenwerken met gespecialiseerde partijen in aanpalende webdomeinen zoals online marketing, logistiek & fullfilment, online payment, usability verzorgde U-Sentric een korte introductie tot usability testing voor webshops. De aanwezigen kregen in mensentaal te horen welke fasen er aan bod komen en waar ze oog voor moeten hebben als ze een e-commerce site willen opzetten of verbeteren.
- Gebruikers en taakanalyse
Probeer je zo goed mogelijk in te leven in je klant of klantengroepen. Je moet hem echt begrijpen en er achter komen wat voor hem belangrijk is als hij met jouw bedrijf zaken wil doen. Welke reis legt hij af om tot op je webshop te komen en hoe beïnvloedt dat de manier waarop hij jouw website wenst te gebruiken? Als je verschillende klantengroepen aanspreekt is het geen slecht idee om voor elk van de klantengroepen een ‘persona’ te schrijven. Hierbij stel je voor elke groep een fictief persoon op met naam, leeftijd, hobbies, bezigheden, werk, … dat helpt om de inhoud van je website beter af te stemmen op deze klantengroepen. -
Informatie architectuur
Vervolgens ga je de informatie die je op je website wil plaatsen gaan categoriseren per gebruikersgroep (of een groep van persona’s). Ga aan de slag met postits en kleine kaartjes waarop je de verschillende brokken informatie schrijft. Groepeer ze zo dat ze logisch bij elkaar passen voor je klanten. - Prototyping
Sla niet meteen aan het photoshoppen als volgende stap (en wees op je hoede als een webbouwer wel meteen met een gelikt ontwerp af komt). Eerst moet er geschetst worden, ook wel wireframing genoemd in het vakjargon. Dit wil zeggen dat er een schematische voorstelling wordt gemaakt van de pagina’s en de elemten op de pagina’s. Zo staar je je niet blind op details, maak je gemakkelijk alternatieven aan en focus je sneller op de bruikbaarheid van het ontwerp. Je kan in dit stadium ook reeds feedback vragen van gebruikers als je dat wil.
Vaak wordt er vervolgens overgegaan tot het maken van een volledig grafisch ontwerp dat zal geïmplementeerd worden. Als blijkt dat de website toch niet presteert zoals verwacht kan een usability-specialist verder actie ondernemen om fouten op te sporen en te optimaliseren. Dit gebeurt dan aan de hand van expert reviews, het observeren van gebruikers die met de website werken en bijvoorbeeld eyetracking.