De interesse in deze E-commerce Evening over online marketing voor webshops was groot. Onze 15 seats waren dan ook in minder dan 3 dagen volledig volzet. Voor deze sessie nodigden we Michel De Baer uit, zaakvoerder van online marketing bureau OMCollective. De sessie was op dreef nog voor we ook maar één slide hadden kunnen tonen. De nood aan informatie was hoog, zo hebben we het graag!
Online marketing is breed, heel breed. Na de kennismakingsronde tussen de verschillende deelnemers gaven we eerst een overzicht aan de hand van een marketing framework. Voor sommige aanwezige marketingprofessionals waren het een aantal open deuren die we intrapten, voor een aantal ondernemers bood het zeker een houvast.
Kanaalconflicten
Bij de kennismaking noteerden we alvast de belangrijkste vragen waarmee de deelnemers zaten, de redden van hun aanwezigheid zeg maar. Die waren best wel gevarieerd omdat er zowel B2B als B2C-bedrijven aanwezig waren. Enerzijds kwam vaak de vraag naar boven hoe men zich als doorverkoper kon wapenen tegen de producent die rechtstreeks zou gaan aanbieden en zo de middle man zou uitschakelen. Anderzijds was de vraag van een importeur, die tot voor kort nét via een tussenkanaal zijn goederen verkocht, hoe hij een kanaalconflict kon minimaliseren nu hij met e-commerce gestart is. Het werd al snel duidelijk dit erg verschilt van sector tot sector en de soort van relatie die er is tussen producent en doorverkoper. Bovendien bleek ook dat dit niet zozeer een dilemma is dat met online marketing kan opgelost worden maar eerder te maken heeft met het wijzigen van het business model van de onderneming door toedoen van e-commerce.
Het advies was dan ook om het business plan van onder het stof te halen en te updaten. Wanneer Natch e-commerce projecten doet, doen we dit aan de hand van het Business Model Canvas (gratis te downloaden op www.businessmodelgeneration.com/canvas ). Hierdoor krijgen bedrijven een beter inzicht van de impact van e-business op hun bedrijf. Misschien een idee voor een toekomstige E².
E-mailadressen en sociale media
Er werd een hele tijd stil gestaan bij het aantrekken van nieuwe e-mailadressen. Een van de pistes die werd aangehaald was het huren of kopen van e-mailadressen. Hoewel dit de snelste oplossing is, is het prijskaartje niet gering. Bovendien ligt de conversie bij gehuurde lijsten altijd lager dan wanneer je zelf je database begint op te bouwen, simpelweg omdat je dan ook een vertrouwensrelatie opbouwt. Rest nog de vraag of de gehuurde e-mailadressen wel op een wettelijke manier verkregen zijn door de listbroker. Je wil toch niet je bedrijf als spammer in de markt zetten…
Het opzetten van content marketing (blogposts, inhoudelijke nieuwsbrieven, video’s, …) om zo nieuwsbrief-inschrijvingen te verzamelen mondde al snel uit in het verspreiden van deze content via de sociale media. Op de vraag of er dus echt iets te rapen valt op Twitter en Facebook werd dan ook al snel een ja gegeven. Ja, ook voor B2B-bedrijven. Want een follower is even veel waard (of misschien zelfs nog meer) dan een opt-in. Hier werd benadrukt dat het om tweets en updates moest gaan die waardevol zijn voor je doelgroep. Men is niet geïnteresseerd in de kleur van je sokken van die dag, wel in tips, tricks, gebruikshandleidingen, service, nazorg en uiteraard ook in promoties. Toch moet met promoties opgelet worden dat ze niet de boventoon van je sociale conversatie worden.
Followers, likes of e-mail optins verzamelen door middel van een wedstrijd heeft bovendien een keerzijde. Dat bleek ook uit een praktijkvoorbeeld van een van de aanwezigen. Tijdens de actie kreeg hij followers en nieuwsbriefinschrijvingen bij de vleet. Wanneer de wedstrijd voorbij was, werd er opnieuw massaal uitgeschreven. Je kan dus maar beter geen prijsjagers aantrekken en mikken op klanten die op zoek zijn naar jouw expertise.
SEO, SEA en Google Analytics
De sessie werd afgerond met een rondje SEO en SEA waar de basics van Google’s, al dan niet gesponsorde, zoekresultaten werd uitgelegd. Het werd duidelijk dat bij generieke en semi-generieke zoektermen de bezoekerskwaliteit laag is en de concurrentie en bijgevolg ook de kostprijs hoog is. Dit resulteert in hoge kosten en weinig verkopen. Zeer specifieke zoektermen die uit comibinaties van verschillende criteria bestaan, de zogenaamde Long Tail zoektermen, doen echter het tegenovergestelde. Omdat ze zo specifiek zijn, wordt er niet zo vaak op gezocht. De prijs per klik is dus laag en bovendien is de surfer die hiermee zoekt veel meer geneigd om te kopen als jouw aanbod overeenstemt met zijn zeer specifieke zoekopdracht. We gingen verder in op het inzetten van Google Analytics om alle online marketingactiviteiten op te volgen en het belang van het opstellen van meetbare doelen en KPI’s kwam ook aan bod. Een belangrijke tip van OMCollective’s Michel De Baer was dat er al te vaak op het aantrekken van nieuwe surfers wordt gefocust, terwijl het vaak rendabeler is om aan conversie-optimalisatie te doen op de huidige website. Bijvoorbeeld het verbeteren van het bestelproces, de homepage, de landingpages of andere belangrijke pagina’s op de website.
Alles bij elkaar een super interessante infosessie waar alle aanwezigen met nieuwe inzichten naar huis gingen. Indien u graag aanwezig bent op een volgende E-commerce Evening kunt u zich hier inschrijven.