Verslag E²: Logistiek en fulfillment (ism met Fiege)

E2 Op 23/6 vond de eerste Natch E-commerce Evening (E²) plaats.  Dit zijn korte sessies in de vorm van een roundtable waar maximaal 12 bedrijven aan kunnen deelnemen. Natch nodigt uit haar partnernetwerk telkens een specialist ter zake uit om mee te brainstormen. De rode draad doorheen deze sessies is dialoog en interactie tussen de partners en deelnemers. 
 
In samenwerking met onze partner Fiege, specialist op vlak van warehousing en logistiek, hadden we het specifiek over E-fulfillment. Het werd een zeer interactieve sessie van anderhalf uur. Er werd het meeste tijd besteed aan persoonlijke vragen en antwoorden, dialogen tussen deelnemers en het uitwisselen van ervaringen.

Een webshop of e-commerceproject opzetten is hoofdzakelijk een verhaal van doelstellingen, strategie, design en een krachtige implementatie. Vaak vergeet men echter dat na het plaatsen van een order, een volledige goederenstroom en administratie op gang wordt gebracht.

Heel wat webshopuitbaters besteden dan ook het fulfillment of ‘het vervullingsproces’ uit aan een gespecialiseerde partner waardoor e-shop eigenaars zich volledig kunnen toeleggen op hun core business en sales- en marketingacties.

Wat is fullfilment?
Logo FiegeHet uitbesteden van het orderverwerkingsproces is meer dan enkel magazijniersrol vervullen. E-Fulfilment betreft het geheel van backoffice-processen om orders af te handelen maar ook bepaalde onderdelen van deze processen. De kern van dit proces is het voor derden afhandelen en aanleveren van tal van Value Added Services. Concreet bevat e-fulfillment volgende deelactiviteiten:

 • Inslag, opslag en voorraadbeheer
 • Orderverwerking, picking
 • Kwaliteitscontroles van inkomende en uitgaande goederen
 • Financiële afhandeling, e-invoicing
 • Verpakking, verpakkingsontwerp en ontwikkeling
 • Klantenservice, klachtenbeheer
 • Transport, track and trace
 • Retourafhandeling
 • Aftersales
 • Rapportering

Hoe?
Als e-commerce integrator kan Natch instaan voor de volledige ontwikkeling en integratie van uw e-commerce applicatie. Aansluitend wordt een digitale koppeling opgezet tussen de e-commerce databank en het e-fulfillmentplatform van uw logistieke partner. Tijdens de integratie met uw e-fulfiller focussen we op maximale automatisatie, error handling en rapportering.

Vanaf dan neemt de logistieke partner alle verantwoordelijkheid op zich om het order snel en perfect af te ronden. Alle beloften en gemaakte afspraken rond levering en dienst na verkoop bepalen hoofdzakelijk het succes van e-commerce.

Om alle beloften te kunnen nakomen gaat Fiege op basis van criteria de volledige operatie gaan opzetten. Ondermeer de inrichting van het warehouse, het opzetten van het pickingteam, kwaliteitscontroles, verpakkingslijnen etc worden projectmatig opgezet. De aard van het product (chemische producten, modegevoelige artikelen), het businessmodel (B2B – B2C), het opvangen van pieken (dagpieken, seizoenspieken, …) vereisen specifieke teams, kennis en flexibiliteit.  Een logistieke partner zal hier een heel sterke rol van betekenis spelen.

Waarom uitbesteden?

Er zijn heel wat voordelen aan het uitbesteden van het e-fulfillment:

 • Focus op uw kernactiviteit: u houdt zich bezig met het runnen van uw bedrijf en/of e-commerce-toepassing.
 • Continuïteit: Het proces loopt gewoon door, 24/7, ook als u of uw werknemer(s) onverwacht uitvallen.
 • Flexibiliteit: U hoeft zelf wat betreft resources geen rekening te houden met fluctuaties in de vraag naar uw producten.
 • Expertise: U maakt gebruik van de expertise van de fulfillmentpartner tijdens het volledige traject. U krijgt toegang tot nieuwe kennis, middelen en hulpbronnen. (bv kennis voor transport van moeilijk transporteerbare goederen zoals batterijen of diepvriesproducten)
 • Kostenefficiëntie en controle: U profiteert van efficiënte logistieke processen bij een logistiekspecialist. De grote hoeveelheid aan operaties zorgen voor schaalvoordelen. Er zijn voor de e-shopuitbater geen diepte investeringen vereist.  

In de praktijk heeft het uitbesteden van bepaalde operationele taken daarom een aanzienlijk positief effect op de winstgevendheid en concurrentiekracht van een organisatie. Ervaring leert dat uitbesteden hierdoor meestal niet alleen goedkoper is dan zelf doen; u voegt een extra waarde (concurrentievoordeel) toe aan uw bedrijfsproces.

Voor wie?

Het uitbesteden van het fulfillment wordt voornamelijk ingezet bij grotere operaties waarbij het aantal orders/pickings reeds een bepaald niveau heeft bereikt. Zowel operaties in B2B- als B2C-omgevingen als verkoop van nieuwe artikelen en spareparts kunnen uitbesteed worden. Niet tegenstaande deze conclusie biedt Fiege ook oplossingen voor startende e-commercebedrijven.
Het kostprijsmodel wordt op maat bepaald gezien heel wat variabele criteria en (verkoop)prognoses een invloed kunnen hebben op de prijszetting.

Voor meer informatie kan u terecht bij Natch (Cedric Collet – [email protected] )

Indien u graag aanwezig bent op een van de volgende (E²) e-commerce evenings kan u hier inschrijven.