Vergeet web-to-shop niet in je multi-channel strategie

Straatnaam

Als je over een of meerdere winkelpunten én over een webshop beschikt dan is deze multi-channel aanpak een belangrijk concurrentieel voordeel ten opzichte van de pure online retailers. Benut dit voordeel dan ook maximaal want meer en meer online retailers onderzoeken de mogelijkheid om een fysieke winkel te openen. Doe niet alleen aan online verkoop, maar leid consumenten die nog niet zo happig zijn op e-commerce efficiënt naar je winkelpunten met deze tips.

Web to shop

Om vlot website-bezoekers naar je winkelpunt in de straat te loodsen, is een store locator aangewezen. Dit zijn een aantal pagina’s die, al dan niet voorzien van de mogelijkheid om op basis van geografische eigenschappen zoals postcode, plaats of zelfs uw huidige GPS-positie (mobile!), winkelpunten in de buurt voor stellen.

Het is echter van groot belang om de pagina die per winkelpunt wordt voorzien te optimaliseren. Waarom komt uw surfer terecht komt op die pagina? Wil hij liever offline kopen, zoekt hij advies, wil hij iets retourneren, wil hij een service die niet online kan geleverd worden, …? De uitkomst van die denkoefening zal de inhoud voor uw specifieke winkelpagina’s bepalen.

Wat sowieso niet mag ontbreken

  • Adresgegevens en telefoonnummer
  • Openingsuren
  • Services die in dat filiaal worden aangeboden, of net de uitzonderingen. Zorg er in elk geval voor dat de surfer niet voor niets naar uw winkel komt.
  • Een interactief kaartje zodat mensen zich wat beter kunnen oriënteren, en misschien ook de gps-coördinaten indien uw winkel zich in recente verkavelingen bevindt die nog niet in GPS-toestellen opgenomen zijn.
  • Een fotootje van de buitenkant helpt altijd om te oriënteren en wat beeldmateriaal van de vriendelijke winkelbediendes verlaagt de drempel.

Op zich is dit voldoende om een surfer de weg naar uw winkel te laten vinden, maar er valt meer uit uw winkelpuntpagina te halen. Als uw winkels ook over een e-mailadres beschikken kan een invulformuliertje de vragen van uw surfer kanaliseren. Uiteraard moeten de winkelbediendes dan wel snel genoeg antwoorden.

Lokale SEO

Op elke store-locator pagina dient bovendien een geoptimaliseerde tekst te komen die de surfer, maar zeker de zoekrobot, uitlegt wat er in die winkel te koop is. Gebruik je belangrijkste keywords op deze pagina en combineer deze met het opsommen van de gemeenten of regio’s die je als afzetgebied beschouwd voor die specifieke winkel. Op die manier zet je de eerste stappen om bij zoekopdrachten van je producten in combinatie met een regio of gemeente bovenaan te staan in Google.

Je kan hier uiteraard op verder borduren en een lokale SEO-strategie opzetten. Indien u over meerdere winkelpunten beschikt is deze strategie vaak interessant omdat voorlopig de concurrentie op vlak van populaire zoekwoorden op lokaal niveau nog niet zo groot is. Op die manier heeft je webshop, waarmee je eigenlijk alle regio’s bedient, ook op lokaal vlak zijn rol. Namelijk alle toekomstige klanten die liever niet online kopen, van je webshop door te verwijzen naar je winkelpunt. Een andere tip is het aanmaken van Google Places voor je winkelpunten, een absolute must. Hier gaan we in een latere blogpost dieper op in.