SAP past prijsmodel aan voor wie aan e-commerce wil doen

SAP verandert prijsmodel drastischHet oude prijsmodel van SAP zorgde ervoor dat bedrijven hoge bijkomende kosten moesten betalen voor de transacties die binnen het erp werden uitgevoerd door bijvoorbeeld e-commerce software of andere indirecte toegang. De Duitse ERP-ontwikkelaar belooft gebruikers nu meer transparantie over de prijs voor directe en indirecte toegang tot de software.

 

Indirecte toegang tot SAP-software is een gevoelig onderwerp voor gebruikers. Klanten die via derde-partij-software data willen opvragen moeten daar extra licentiekosten voor betalen.

De proliferatie van zulke add-ons in de laatste jaren betekent dat de rekening voor sommige bedrijven aardig kan oplopen, wat een goede e-commerce strategie in de weg staat. 

SAP had echter tot vorig jaar een relatief lakse kijk op deze externe software. Vanaf 2017 namen ze een hardere positie in. Zo leverde het ERP-bedrijf aan AB InBev een schadeclaim van 600 miljoen dollar. De claim werd uiteindelink in der minne geregeld voor een onbekend bedrag.

Nodeloos te zeggen dat deze moeilijkheden een PR-crisis voor SAP betekenden.

Twee prijsmodellen

SAP kondigt nu aan dat ze naast hun traditioneel prijsmodel, waarbij klanten betaalden op basis van het aantal gebruikers, een nieuw model introduceren.

Hierbij zijn er twee vormen van toegang, menselijke of directe toegang en digitale of indirecte toegang. Bij indirecte toegang wordt de data opgevraagd via bots, automatische systemen of non-SAP software.

In dat geval betaal je licenties “gebaseerd op transacties/documenten die verwerkt worden door het systeem zelf.” Die licenties zijn gebaseerd op 9 document types, gecreëerd per lijn. Lezen, updaten en deleten van die lijnen leidt niet tot extra kosten.

Klanten kunnen kiezen tussen beide prijsmodellen en SAP biedt hen conversies aan om bij die beslissing te helpen.

Het nieuwe prijsmodel betekent alvast dat SAP opnieuw aantrekkelijk wordt voor bedrijven die e-commerce software, webshops, mobile enterprise apps of andere digitale platformen willen integreren met SAP.

Bron: The Register