Hoe stel ik het perfecte e-business team samen?
Welke profielen heb ik nodig om mijn e-business team samen te stellen? Welke vaardigheden moeten zij hebben? Moet ik hier extra mensen voor aannemen? Zijn er al mensen in mijn organisatie aanwezig die bepaalde taken kunnen opnemen? Maar enkele van de vragen die vele organisaties hebben wanneer ze overwegen om te investeren in e-business. Wie had verwacht een panklaar antwoord op elk van deze vragen in dit artikel terug te vinden, moet ik helaas teleurstellen. Jammer genoeg bestaat er geen “one size fits all” oplossing. Wie echter hoopt advies in te winnen waarmee hij/zij aan de slag kan om in z’n bedrijfsspecifieke situatie aan de slag te gaan om een competent e-business team samen te stellen is hier wel aan het juiste adres!
Welke factoren bepalen de samenstelling van jouw e-business team?
Zoals hierboven beschreven is er geen “one size fits all” e-business team. De samenstelling van jouw team is afhankelijk van heel wat factoren, hieronder vind je alvast de belangrijkste terug:
- Is e-business bedrijfskritisch? Indien een groot deel van jouw omzet uit e-commerce komt/kan komen zal jouw team groter zijn dan wanneer slechts 3% van de omzet uit e-commerce komt, en er niet meteen beterschap in zicht is.
- Wat zijn jouw doelstellingen? Wil je van e-business de speerpunt van jouw onderneming maken? Wat verwachten jouw klanten van e-business? Hoe ambitieuzer de doelstellingen & hoe hoger de verwachtingen van je klanten, hoe belangrijker dit project is.
- Welke waarde heeft e-business voor jouw onderneming? Bespaart een klantenportaal jouw customer service afdeling bv. een heel pak tijd? Of kunnen jouw verkopers veel efficiënter werken dankzij een e-commerce platform? Dan is het ook logisch dat je je team uitbouwt rond deze opportuniteiten.
- De taille & budgetten van jouw organisatie zijn uiteraard ook belangrijke factoren, het vooropgestelde budget moet steeds te verantwoorden zijn. Indien je merkt dat je met een team van 5 mensen amper rendement haalt, moet je jezelf de vraag stellen of je niet beter klein begint om achteraf op te schalen. Daarnaast moet je ook jaar na jaar kunnen investeren in e-business. Het is geen “one off” verhaal.
Moet ik nu een volledig nieuw team aanwerven?
Wanneer je als onderneming beslist om op e-business in te zetten, hoef je geen volledig nieuw team aan te werven. In sommige gevallen zijn de nodige skills reeds aanwezig in jouw onderneming, en is het eerder zake van deze te identificeren, om dan een multidisciplinair team samen te stellen. We zien vaak dat mensen binnen het sales & marketingteam of logistieke team in aanmerking komen om bepaalde taken omtrent e-business op te nemen. Daarnaast draait het bij e-business vaak om de klant, en wie kent de klant nu beter dan de customer service medewerkers? Een vierde afdeling die logischerwijs vaak in verband met e-business wordt gebracht is IT. Door een multidisciplinair team samen te stellen met mensen uit deze afdelingen krijg je een sterke synergie die de traditionele silo’s doorbreekt, en jou in staat stelt om een succesvol e-business verhaal te schrijven! Welke afdeling de leiding neemt in dit project hangt uiteraard sterk af van het doel van e-business binnen de onderneming. Als het doel is om de customer service te digitaliseren, zal het uiteraard de customer service afdeling zijn die de lead neemt in het opzetten van een customer portal. Bij een klassiek e-commerce project zullen sales & marketing hier de lead in nemen. Wanneer e-business een steeds kritischere rol begint te spelen in jouw onderneming zal je veelal moeten uitkijken naar het aanwerven/aanstellen van profielen die zich hier full time op kunnen storten.
Het e-business team: welke profielen maken hier deel van uit?
Hieronder vind je een omschrijving van de typische profielen en vaardigheden die in een standaard e-business team aanwezig zijn. Zoals eerder beschreven hangt de samenstelling van jouw team natuurlijk af van een aantal factoren. Zie deze opsomming dus niet als “the single source of truth”, maar gebruik het eerder als een richtinggevend instrument bij het samenstellen van jouw team! CDO – Chief Digital Officer De CDO maakt deel uit van het directieteam, en is de eindverantwoordelijke voor de digitale projecten in de onderneming. De CDO stippelt voornamelijk de strategische lijnen uit, en zorgt ervoor dat deze in lijn liggen met de algemene bedrijfsstrategie. Zijn/haar belangrijkste skills zijn:
- Visie, hij/zij creëert een digitale visie die door de gehele organisatie gedragen wordt.
- Heeft ervaring in/kennis van sales, marketing, technologie & management. Hij/zij doorbreekt de klassieke silo’s, en zorgt ervoor dat deze vlot samenwerken rond digital.
- Is thuis in MarCom/e-commerce technologieën zoals: Product Information Management(PIM)/Digital Asset Management (DAM), e-commerce, Content Management System (CMS), Customer Relationship Management (CRM), …
- Hij/zij bewaakt de user experience over alle verschillende digitale contactpunten (website, webshop, customer portal, …) heen.
- Hij/zij beslist met welke technologische partners er samengewerkt zal worden.
- Hij/zij ondersteunt het e-business team.
E-business/project manager
De e-business manager zorgt voor de organisatie binnen het projectteam, dankzij hem/haar kunnen de leden binnen het team hun job vlot uitvoeren. Hij/zij zorgt ervoor dat in de volatiele omgeving die e-business is, de puzzelstukjes steeds in elkaar blijven passen. Daarnaast is hij/zij ook verantwoordelijk voor het rendement van het e-business platform, zij het in leadgeneratie, verkoopcijfers of voorzien van digitale services. Zijn/haar voornaamste vaardigheden zijn:
- Multitasking, flexibiliteit en sense of urgency
- Is sterk in communicatie, en zorgt ervoor dat alle stakeholders steeds de nodige informatie hebben in een digitaal project
- Heeft kaas gegeten van Conversie optimalisatie (CRO) & customer retention
- Is steeds op de hoogte van de laatste relevante trends in E-business
- Is bezig met de day-to-day operations van het e-business team
Digital marketeer
De digitale marketeer ontfermt zich over de creatieve kant van e-business. Het begrip digital marketeer is zeer ruim, dit zorgt ervoor dat er ook veel verwacht wordt van deze mensen. De voornaamste taak is echter leadgeneratie en naambekendheid stimuleren. De digitale marketeer is een duizendpoot en beheerst veelal volgende vaardigheden:
- Geen vreemde voor SEA/SEO
- Social media management: het beheren van de verschillende sociale media kanalen, opzetten van de social media campagnes, creëren van posts in lijn met deze campagnes, …
- Copywriting: Het creëren van sterke content rond de onderneming en zijn producten/diensten.
- Grafisch onderlegd: Het creëren van sterke visuals met behulp van o.a. Photoshop of indesign.
- Contentstrategie: Over de verschillende kanalen heen bepaalt de marketeer welke content dient gedistribueerd te worden.
- E-mail marketing: o.a. het creëren van mailingcampagnes om leads te vergaren.
E-business analyst
De e-business analyst houdt zich voornamelijk bezig met cijfers. Één van de belangrijkste taken is om te meten of de KPI’s gehaald worden, daarnaast zijn ook volgende skills belangrijk:
- Analyseert, verwerkt en presenteert data zodat de verschillende stakeholders & het management een duidelijk beeld hebben over de huidige resultaten.
- Gaat op zoek naar manieren om processen te automatiseren of optimaliseren.
- Heeft ruime kennis van verschillende analysetools die hem helpen de nodige cijfers te verzamelen. (Google Analytics, Google enhanced e-commerce analytics, Data Studio, Power BI, Excel, …)
(IT manager)De IT manager helpt bij het maken van de juiste technologiekeuze, en zorgt ervoor dat het e-business portaal naadloos in de bestaande IT architectuur past. Het laatste wat je wil is dat e-business niet geconnecteerd is met de bestaande applicaties zoals het ERP systeem, het CRM pakket, …
Conclusie
Er zijn heel wat factoren die zullen bepalen hoeveel, en welke, profielen je op het e-business traject moet inzetten. Dit is vooral iets wat je als onderneming zelf zal aanvoelen wanneer je je op het eigen e-business verhaal stort. Er bestaat geen algemeen recept voor succes, iedere onderneming is verschillend en pakt het ook anders aan. Met dit artikel probeer ik echter enkele ingrediënten aan te reiken die jouw specifieke recept kunnen doen slagen! Eindigen doe ik graag met een zeer belangrijke boodschap. Hoewel ik in dit artikel schrijf over profielen en vaardigheden, zijn het nog steeds mensen die centraal staan in jouw e-business traject. The human touch wordt steeds belangrijker in tijden van digitale transformatie. E-business heeft intrinsiek niet als doel te besparen op loonkosten, maar draait net om het creëren waarde voor jouw klanten EN werknemers, om het transformeren van bestaande functies waardoor je met hetzelfde aantal mensen meer waardevol werk zal kunnen verrichten. Succes!