Een nieuwe trend bij webwinkeliers om extra bezoekers naar de online shops te lokken is periodieke verkoop. Dit fenomeen is bezig aan een sterke opmars om zijn positie in de e-commerce promotiemix te versterken. Zo zijn er al een aantal voorbeelden zoals Mediamarkt die hun vaste klanten al een tijdje trakteren op een 24uurs ofwel dagaanbieding.
Een aantal opvallende zaken opgelijst in deze post
Explosieve stijging
Een groot aantal webwinkels volgt deze trend. Men gebruikt het vooral om bezoekers naar de site te lokken. Er zijn voordelen aan verbonden voor de winkelier, want de winkelier creëert een plek waar hij zowel zijn producten in de kijker zet als een dumpplaats voor overstocks.
Aan de koperszijde wordt de bezoeker door middel van een tijdelijk aanbod getrakteerd wordt op een verrassend product voor een uitzonderlijke actieprijs.
Tijdsdruk
Door het tijdelijk karakter laat de verkoper de consument snel beslissen, hij krijgt dus minder kans om te gaan twijfelen tijdens zijn aankoopproces.
Er zijn echter ook tegenstanders van deze trend. Deze groep beweert dat de consument teveel onder druk gezet, waardoor hij de kans niet krijgt om een weloverwogen beslissing te nemen.
Critici beweren zelf dat tijdelijke verkopen via het internet gelijk staan aan impulsaankopen.
De meest succesvolle onderneming die enkel werkt via tijdelijke verkoop is Ibood. Ibood werd 5 jaar geleden opgericht en verkoopt iedere dag slechts 1 product tegen een vaste prijs.
Ondertussen zijn er reeds een aantal nieuwe initiatieven die dit succes proberen te evenaren.
Ook shopping communities zijn hier het vermelden waard.
Shopping communities hebben als kenmerk dat het een gesloten webshop betreft, u kan er slechts op kopen als u toegang heeft tot het selecte clubje.
Binnen de gemeenschap worden periodieke verkopen gerealiseerd, voornamelijk (merk)kledij.
In de Benelux vervult de website JouwAanbieding.nl een belangrijke rol in de online wereld van tijdelijke aanbiedingen.
Veel webwinkeliers maken gretig gebruik van de populariteit van dit shoppingplatform om hun aanbieding te promoten.
In België is er nog geen voorbeeld dat gelijkwaardig is als zijn Nederlandse broer.
Bron: Dutch Cowboys