Opmerkelijk meer online aankopen via smartphones dan via tablets: infographic

M-commerce Monitor 2012-1 is een Nederlands halfjaarlijks onderzoek naar mobiele online aankopen van Blauw Research van Thuiswinkel.org. Ontdek welke producten of diensten het meest aangekocht worden via m-commerce:

 

Uit dit onderzoek is opmerkelijk gebleken dat in de eerste helft van 2012 zo een 1,5 miljoen consumenten een product of dienst via internet hebben aangekocht. Dit is meer dan het dubbele dan in de eerste helft van 2011 ( 740.000).

Tablet of smartphone?

Er worden voornamelijk mobiele aankopen gedaan via de smartphone, meer dan via een tablet. 69% van de consumenten koopt via hun smartphone aan en 31% via hun tablet. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat meer mensen over een smartphone beschikken en minder mensen over een tablet. Het aandeel van de tablet zal steeds meer groeien doordat consumenten het gemak van een tablet boven een laptop of pc beginnen te verkiezen.

Welke locatie en segmenten kennen aan populariteit?

66% van de mobiele aankopen worden nog steeds thuis gedaan. Daarna volgen de aankopen onderweg (15%) en op het werk (10%). Dit omdat de meeste aankopen buitenshuis via de smartphone worden gedaan. Consumenten kunnen gelijk wanneer en waar hun online aankopen doen.
De populairste segmenten zijn nog steeds de programma’s en apps voor mobiele apparaten met 43%. Daarna volgt met 12% muziek of downloads, 10 % kleding, 9% tickets en 9% boeken/tijdschriften/kranten. Opvallend is dat dit voornamelijk kleine aankopen zijn.

Ook is er een verschil tussen het gebruik van de tablet en de smartphone. De tablet wordt in 95% van de gevallen voornamelijk thuis gebruikt om aankopen te doen en slechts 5% buitenshuis. De smartphone daarentegen wordt in 53% van de gevallen thuis gebruikt en 47% buitenshuis. Bij de smartphone is het verschil aanzienlijk kleiner doordat merendeel van de consumenten beschikt over een smartphone en die ook steeds bij de hand heeft.

Conclusie:

Tegen eind 2012 zal het aantal mobiele aankopers gestegen zijn naar 2 miljoen. Dat consumenten steeds bereikbaar zijn heeft zeker een positief effect op transacties via de smartphone. Daarnaast is de locatie waar mobiel aankopen worden gedaan nog steeds in ontwikkeling. Ondanks het feit dat merendeel van de consumenten toch hun aankopen thuis doen is het aandeel kopers dat hun aankopen onderweg doet gestegen van 5% naar 15%. Voor e-commerce zijn dus nog veel opportuniteiten om hier op in te spelen.