Ook voor een e-commerce project heb je een plan nodig

Building Mistake

Als je een huis wilt bouwen start je met een plan.  Dit plan laat je toe om op voorhand je doelstellingen vast te leggen, te zorgen voor stevige fundamenten, de plaatsing van je muren en ramen, het type dak dat je wenst, je keuze te maken in materialen, … Ook voor een e-commerce project is een plan onontbeerlijk.  Zonder plan zit je gegarandeerd met een bouwblunder nadien. Hoe begin je nu aan zo een plan?

Essentiele vragen

Elk business plan geeft o.a. een antwoord op 8 essentiele vragen

 1. Wat is onze doelgroep (markt) en hoe groot is deze?
 2. Wat bieden we deze groep en waarom zou deze groep van ons kopen?
 3. Op welke manier gaan we winst maken?
 4. Wie is er nog actief in onze doelgroep (concurrentie)?
 5. Welke specifieke voordelen hebben wij tov onze concurrenten (concurrentieel voordeel)
 6. Hoe gaan we onze producten/diensten promoten?
 7. Welke stappen moeten we in ons bedrijf zetten om deze activiteit te kunnen voeren?
 8. Welke competenties hebben we nodig?

Tools

Hulpmiddelen om je bedrijfsactiviteiten in kaart te brengen laten je tevens toe om aan te duiden waar e-commerce binnen je bedrijf een meerwaarde kan bieden.

Door gebruik te maken van het business model canvas kan je overzichtelijk je business in kaart brengen.  Als je je business in kaart hebt gebracht onderzoek je in welke domeinen e-commerce in je bedrijf een rol kan spelen:

 1. Interne en externe processen
 2. Markt
 3. Informatie
 4. Ordering proces
 5. Klantenbinding

Business Model Canvas

Indien je weet in welke domeinen je daadkrachtiger kunt zijn, vertaal je je doelstellingen in concrete acties.  De Balanced Score Card helpt je om de kritische succesfactoren op te volgen (doel, meetpunt, target, initiatief).

Gefaseerde aanpak, meten en bijsturen

Je e-commerce businessplan schrijf je niet in functie van een project, je schrijft het voor een bedrijfsvoering.  De uitwerking van je businessplan verloopt in fasen.  In elke fase heb je vooraf bepaald wat je investering zal zijn, wat de verwachte return is.  Door je resultaat te meten kan je bepalen of je volgende fase nog steeds de juiste is.  Mogelijk moet je links en rechts bijsturen om de gewenste koers aan te houden.  Google Analytics biedt je een uitstekende tool om je doelstellingen overzichtelijk in kaart te brengen.

Core business

Je e-commerce project moet deel uitmaken van je globale bedrijfsstrategie, het moet core business zijn.  Er zijn “labo projecten” en probeersels legio.  Succesvol zijn begint met plannen (en niet op te geven).