Ook online verkoop moet je leren

aulaZo, uw spiksplinternieuwe webshop is geïnstalleerd! Met volle moed wacht u de eerste resultaten af…die vervolgens minder rooskleurig blijken te zijn dan aanvankelijk gedacht. Meteen stelt u uzelf de vraag of online verkopen wel zo’n verstandige zet was. Was u maar in het veilige nest van de offline verkoop gebleven, waar u tenminste wist waar u aan toe was.

Maar, net zoals in de offline verkoop, geldt in de online verkoop: meten is weten! Het eindresultaat is immers afhankelijk van verschillende factoren die de potentiële koper beïnvloeden al dan niet uw product aan te schaffen. Iemand kan beslissen een kledingstuk niet te kopen omdat de kleur hem niet staat, het zijn stijl niet is, het niet beschikbaar is in zijn maat of omdat, in het slechtste geval, de verkoper hem niet ligt. Doch kan het ook gewoon zijn dat de persoon in kwestie beslist heeft om het product later aan te schaffen.

Zoals u jaren gezocht hebt naar de juiste manier om offline uw goederen aan de man te brengen, tot tevredenheid van uw klanten, dient ook het online gebeuren degelijk geanalyseerd en geoptimaliseerd te worden om de conversie te verhogen. Uw bestelproces steeds opnieuw ten gronde onderzoeken is hiervoor noodzakelijk.

Een goed overzicht van een stappenplan voor het verbeteren van uw bestelproces vindt u op: http://www.frankwatching.com/archive/2010/04/01/webwinkels-stappenplan-en-tips-voor-verbeteren-bestelproces/

Zoals al meegegeven, is meten van uw website hierbij cruciaal zodat u op verschillende deelpunten kunt oordelen waar het proces kan verbeterd worden. Tools Google Analytics zijn hiervoor onontbeerlijk.

Natch voorziet daarom standaard in al hun e-commerce oplossingen Google Analytics, zodat u als beheerder steeds verder uw bestelproces (en meer algemeen uw volledige website) kan optimaliseren en uw conversie verhogen. En conversieverhoging is toch net wat het zo spannend maakt, niet?