Online eindejaarsverkoop zal met 45 % stijgen volgens BeCommerce

Logo BeCommerce

De online Belgische eindejaarsverkoop zal haar omzet met ongeveer 45 % zien stijgen. Dat verwacht BeCommerce, de Belgische vereniging van e-commercebedrijven. Volgens een studie bij hun leden wordt een stijging van om en bij de 45% verwacht ten opzichte van 2009. Dit bovenop een klim van 20 % tussen de online eindejaarsomzetten van 2008 naar 2009. In totaal zal de online omzet dit kerstseizoen goed zijn voor ongeveer 750 miljoen euro.

Populair zijn computerspelletjes, multimedia, huisdecoratie en kleding. Een derde van de klanten spendeert 50 tot 100 euro per aankoop, een vijfde besteedt meer dan 150 euro per aankoop. Deze bemoedigende cijfers zullen zich doortrekken naar 2011, althans dat is wat de BeCommerce-leden die deelnamen aan de ondervraging verwachten. Ze verwachten dat gedurende 2011 de online omzet met 20 a 30% verder zullen stijgen. Sommigen voorspellen zelfs een verdubbeling.

De reden voor deze groeicijfers is te vinden in het feit dat meer en meer vrouwen hun weg naar de webshops vinden, in combinatie met een steeds ruimer wordend online productaanbod. Bovendien worden ook steeds meer alledaagse goederen en diensten online aangeboden, waar dat zich vroeger eerder berperkte tot wat meer exotische artikelen. Een andere reden zijn de inspanningen die grote retailketens doen inzake website en ophaalpunten voor bestellingen.