Men vs Women: verschillen in geslacht belangrijk in online aankoopproces

men vs women Vrouwen vormen een heel belangrijke doelgroep  voor online verkopers. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen gemiddeld meer tijd online besteden dan mannen.  Ze zijn tevens ook verantwoordelijk voor de meeste aankopen online. Echter is de methodiek om tot een online aankoop te komen geheel anders bij vrouwen als bij mannen.

Een recent onderzoek ging hier dieper op in.   Globaal onthouden we volgende zaken die belangrijk zijn voor een webwinkel waar alles draait rond de vrouw als doelgroep.

  1. Onbenutte kansen: er zijn nog heel veel mogelijkheden die niet gebruikt worden, ook op websites die zich nu al specifiek tot de vrouw richten.
  2. Vrouwen en mannen zijn anders… maar gelijkwaardig: iedereen heeft een mix van vrouwelijke en mannelijke eigenschappen. Als je al deze eigenschappen optelt heb je ofwel een overwegend vrouwelijke ofwel mannelijke identiteit én bijhorend voorkeursgedrag.
  3. Vrouwen gebruiken het internet anders dan mannen: vrouwen zijn mainstream, ze surfen meer en langer dan mannen, ze zijn tevens actiever op social network websites.  Ze zijn ook meer actief aanwezig op retailwebsites.

Hoe ziet het aankoopproces eruit, en welke factoren zijn hierin belangrijk?

  1. het oriëntatieproces bij vrouwen is lang en uitgebreid (zelden ‘zien en kopen’, belang van winkelomgeving, hulpmiddelen op de website om tot het juiste product te komen maar ook bv de verzend- en betaalmogelijkheden, herkomst van het bedrijf etc zijn factoren die een rol spelen in het aankooptraject van de vrouw.)  Een man gaat eerder doelgericht en gefocust op 1 product op zoek, dat 100% voldoet aan zijn behoefte.
  2. Vrouwen vinden hun weg door online visuele hulpmiddelen en herkenninspunten (vrouwen zijn intuïtief ingesteld, mannen zijn rationeel en tekstueel

Het volledige artikel kan u hier in detail terugvinden.