Manuele orderverwerking is te duur en foutgevoelig dus grijpt B2B bedrijf naar e-business

typist

Als B2B e-business specialist zien we de vraag naar e-commerceapps en webontwikkeling op maat exponentieel stijgen. We gingen op de koffie bij onze klanten en vroegen hen waarom zij de stap naar e-business zetten en distilleerden 5 belangrijke beweegredenen. Het 100 % administratieve werk van een bestelling over te typen in het ERP-systeem zodat de productie of de distributieflow kan starten is niet meer van deze tijd.

B2B bedrijven hebben het afgelopen decennium gefocust op het stroomlijnen en automatiseren van hun interne bedrijfsprocessen. Daar was voor hen heel veel tijd en geld te besparen door efficiënter te gaan werken. Productiesoftware, ERP-software, warehouse-management-software, … maakten van hun operations een goed geoliede machine. B2B bedrijven bekijken nu hoe ze ook de processen aan de rand van hun onderneming kunnen automatiseren en orderverwerking is daar een zeer belangrijke.

  • Bestellingen per e-mail, fax, telefoon of offline genoteerd door de eigen verkopers genereren dubbel werk dat géén toegevoegde waarde meer biedt. Vroeger was de internal sales of orderverwerker nog deels adviseur of controlleur van de offerte maar dat doet de aankoper nu liever zelf online.
  • Het aantal orders, en het aantal orderlijnen per order, is in B2B vaak groot. Nog maar simpelweg voor elke bestelling de klant, het productnummer en de hoeveelheid overtypen in de ERP is reeds tijdsintensief en dus duur qua man-uren.
  • Missen is menselijk en het gebeurt dan ook frequent dat er fouten in orders sluipen omdat het manueel wordt overgetypt. De kost van een foutje is vaak hoger dan men inschat: ontevreden klant, communicatie over de fout, retourzending van het product, opnieuw opnemen in de voorraad, …
  • Manuele orderingave geeft pas in vertraagd relais feedback aan de klant. Pas wanneer je internal sales of orderverwerker effectief de bestelling invoert zal duidelijk worden of er genoeg voorraad is, wanneer er geleverd kan worden, wat de huidige prijs is. Die communicatie vertrekt dan richting klant in de vorm van een orderbevestiging of alternatief voorstel. Dat leidt dan weer tot over en weer geping-pong dat waardevolle tijd kost terwijl een online bestelplatform al deze informatie reeds ontsluit naar de aankoper.
 
B2B distributeurs, producenten en manufacturers willen af van het manueel verwerken van orders omdat het te duur is en erg gevoelig voor fouten. Een e-business applicatie zorgt er voor dat de aankoper van de klant deze taak op zich neemt en eigenlijk jouw organisatie verlicht waardoor je mensen bezig kunnen zijn met waardevoller werk. We zien dit zeer sterk bij onze e-business referenties, bijvoorbeeld bij Deschacht en Apok.