Little data: 4 bedrijven die met een beetje data ver komen

data assosrtiment klant analyseJe hebt waarschijnlijk al gehoord over big data: grote hoeveelheden diverse data waarmee bedrijven hun gebruikers, groei en effectiviteit analyseren.

Maar je hoeft niet over terabytes aan gegevens te beschikken om met data aan de slag te gaan. We tonen je hoe je met een beetje data heel ver komt. 

Barco

Data over je producten laat je toe proactief te beginnen werken. We hadden het eerder al over Barco, een bedrijf dat onder andere projectors leaset. Zij gebruiken de data die hun projectors doorsturen om te kijken wanneer er onderhoud nodig is. 

Zo kunnen ze proactief toestellen vervangen of repareren en ondervindt de klant geen ongemak. Dat leidt natuurlijk tot betere klantenservice, maar ook tot een geheel nieuw businessmodel, in dit geval een evolutie van verkoop naar verhuur. 

Apok

Je kan data ook gebruiken om je core business uit te breiden en te verbeteren. Apok verkoopt onder meer dakproducten, zoals goothaken, dakuitlopen en verschillende bouwmaterialen. 

Apok heeft nu een online tool die professionals vanop de werf toelaat rechtstreeks te bestellen. Ze kiezen het type dakgoot, materiaal en maten. Eens de gegevens ingegeven zijn, bestellen ze met een paar clicks. Niet meer schetsen, tekenen of mailen met hun leveranciers. 

Apok kan die data dan weer gebruiken om te kijken welke klanten wat bestellen. Zo garanderen ze betere en snellere service.

Velux

Die betere service, dat kan je gerust breed zien. Zo heeft Velux de Daylight Visualizer, een gratis tool die je op je computer kan downloaden. Het programma simuleert hoeveel daglicht er in je huis komt en kan professionals en eindgebruikers helpen bij het ontwerpen en inrichten van je kamers. 

Je kan ook 3D-modellen creëren of ze uit een ander programma importeren. 

Zo gebruikt Velux data om zowel eindgebruikers als professionals te helpen en daglicht te promoten, wat natuurlijk de core business van Velux is. Ze verkopen immers geen ramen, maar daglicht.

Grandeco

Je kan data ook gewoon gebruiken om je klanten beter te leren kennen. Grandeco Group bouwde onlangs met Natch een digitaal platform voor hun distributeurs uit. Daar komt data zowel Grandeco als de distributeurs ten goede: Grandeco leert haar klanten beter kennen en kan zo beter inspelen op hun noden en de distributeurs weten altijd wat er in het assortiment is en wat voorradig is. Win-win. 

Grandeco group e-platform commerce


Grandeco bedrijfsbezoek – 27 april 2018

Wil je graag zien hoe de Grandeco Group hun digitale strategie omzette in een succesvol e-platform? Bekijk dan de video’s van onze CxO visit bij de Grandeco Group in Tielt op 27 april 2018.

Je ziet een demonstratie van het platform en belangrijke tips die je kan toepassen op je eigen e-business projecten.

Je krijgt er ook een woordje uitleg van CEO Patrick Molemans, marketing manager Katrien Van Hecke en een tour door het bedrijf, inclusief het productiedepartement. Aansluitend vertelt onze consultant Cédric Collet nog over de globale e-business trends voor producenten, gevolgd door een walking dinner. 

De video’s bekijken kan via volgende link: