Komt er een e-commerce belasting in Groot-Brittannië?

De Britse minister van Financiën Phillip Hammond (Conservatives) overweegt een “online sales belasting.” Dat nieuws komt na de problemen waarin de winkelketen House of Fraser de laatste maanden verkeert.

Amazon tax

De Britse retailer House of Fraser ontweek nipt bankroet na een overname door Sports Direct, maar  die zaak krijgt nog een politiek (en mogelijk economisch) staartje.

Britse minister van Financiën Phillip Hammond kondigde in een interview met Sky namelijk aan een extra belasting voor online sales te overwegen. Die belasting, in de volksmond ‘Amazon tax’ genaamd, zou de traditionele fysieke winkels moeten beschermen tegen de steeds opkomende dreiging van e-commerce.

In het nieuws richten steeds meer opiniemakers hun pijlen op Amazon, die in de U.K. dit jaar nog maar eens een pak minder belastingen betaalde dan in 2017.

Kort door de bocht

Maar zal het Amazon zijn die uiteindelijk de prijs betaalt? Grote e-commerce giganten bewijzen keer op keer dat ze heel goed weten hoe ze door de mazen van het net kunnen glippen als het om belastingen gaat. En zelfs als dat niet lukt hebben grote multinationals voorraden om de belastingen te kunnen slikken. Startups en kmo’s hebben die voorraden niet.

Het idee dat zo’n belasting de winkelstraten van leegstand zal behoeden is eerder een gok dan een ondersteunde mening. Om nog maar te zwijgen over het feit dat achterhaalde verkoopmodellen artificieel in leven houden meestal geen goed idee is.

De voordelen van combineren

De toekomst van verkoop ligt dan ook in combinaties. Retailers die online verkopen en een fysieke aanwezigheid in de markt behouden hebben vaker dan niet een streepje voor. Zo bereiken ze meer doelgroepen dan met verkoopmodellen die enkel online of fysiek werken.

Ook click-en-collect is een handige manier om mensen die vooral online kopen naar je winkel te krijgen. Klanten betalen minder dan bij een levering en komen in je fysieke winkel langs, waar ze je producten nog eens kunnen bekijken.

Zoek je zelf naar een manier om je digitale strategie te combineren met je fysieke winkels? Onze workshops bieden het antwoord: