Door Jens Decolvenaer
Google analytics is, in tijden waarin data als het nieuwe goud wordt aanschouwd, alom aanwezig. Het helpt je data verzamelen: hoeveel paginabezoekers je op je website hebt, uit welke regio’s deze bezoekers komen, hoeveel pagina’s ze bezoeken, … Waardevolle informatie, zonder meer goud waard. Het “waarom” blijft echter een onbekende factor. Enter Hotjar.
Wat is Hotjar?
Hotjar is een tool waarmee je enerzijds het gedrag van je gebruikers kan gaan analyseren, en anderzijds feedback van bezoekers kan verzamelen over jouw website. Hotjar maakt dat mogelijk door maar liefst 7 functionaliteiten te combineren in één handige tool.
7 functionaliteiten die inzicht geven in jouw bezoekers
Hotjar heeft 7 key functionaliteiten die je helpen om inzichten te verwerven in het gedrag van je gebruikers:
Heatmaps: click click click click
Iedereen kent volgende situatie wel: je bent op een site aan het surfen, ziet een element staan dat “clickable” lijkt. Je bezwijkt aan de onweerstaanbare drang om hierop te klikken, maar… er gebeurt niks. In een vlaag van totale zinsverbijstering bestook je het “clickable” element met een genadeloos salvo clicks! Click click click click, niks… Je verlaat de site met een gevoel dat men enkel kan omschrijven als een gevaarlijke cocktail van teleurstelling en frustratie.
Enter: heatmaps, dankzij deze functionaliteit zie je perfect op welke elementen bezoekers (proberen) klikken, hoe ze hun muis bewegen, en hoe ze scrollen. Onderstaande afbeelding is een clickheatmap van een webpagina, hoe roder en donkerder de kleur, hoe meer bezoekers hebben geklikt op een bepaald element.
Naast de clickheatmap zijn er ook scroll-en moveheatmaps die respectievelijk het scrollgedrag en de muisbewegingen weergeven. Zo weet je waar bezoekers veel naar hebben gekeken, en welke elementen je boven “de vouw” moet plaatsen.
Visitor recordings: to convince the visitor, you must become the visitor
Hoewel het velen (met plezier en/of plaatsvervangende schaamte) zal doen terugdenken aan de gloriejaren van Big Brother, is dit een zeer waardevolle functionaliteit. Dankzij opnames van hoe gebruikers op jouw site navigeren ontdek je wat jouw sterktes en zwaktes zijn. Je bekijkt als het ware je site door de ogen van je bezoekers.
Hotjar voorziet daarnaast een handige filter waardoor je de recordings van specifieke doelgroepen kan analyseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te filteren op type browser, device en besturingssysteem.
Conversiefunnels: Waar gaan onze wegen uiteen?
De conversiefunnel zorgt ervoor dat we de verschillende conversiepaden van onze gebruikers kunnen zien, met andere woorden welke pagina’s bezoeken ze achtereenvolgens? Op deze manier kunnen we ook zien wanneer bezoekers afhaken, en ze dus de site verlaten.
Correct, Google Analytics heeft deze functie ook. Maar, in Hotjar kan je dankzij de recordings het exacte moment bekijken waar de bezoeker afhaakt. Dit verschaft je dan weer van nieuwe inzichten die je niet krijgt via enkel Google Analytics.
Form abandonment: a feeling of incompletion
Deze handige analyse tool geeft je inzicht in hoe lang je bezoekers erover doen om een formulierveld in te vullen, welke ze invullen en zelfs wanneer ze afhaken. Zo zal deze tool je er al snel op wijzen dat bezoekers geen zin hebben om 26 verschillende velden in te vullen. Dit is dan ook de perfecte functionaliteit om de conversie van je formulier de hoogte in te jagen!
Feedback polls: quick question
Via eenvoudige pop-ups op de website kan je je bezoekers een vraag stellen. Op deze manier kan je laagdrempelig feedback verzamelen over waarom bezoekers bijvoorbeeld je pagina verlaten. Je kan deze pop-up eenvoudig gaan beheren, zo stel je je vraag in, kies je waar deze pop-up mag verschijnen en kan je zelfs kiezen op welke devices deze mag getoond worden!
Surveys: op zoek naar negatieve feedback
Als je via het stellen van één enkele vraag niet genoeg informatie kan verzamelen, maak je best gebruik van de surveys. Deze functionaliteit stelt je in staat om een korte enquête op te zetten voor je gebruikers.
Denk goed na over de manier waarop je je bezoekers gaat benaderen. Het loont bijvoorbeeld om te benadrukken wat je met de feedback gaat doen van deze mini-enquêtes. Wees vooral niet bang om negatieve feedback te ontvangen, dat is namelijk net de informatie waarmee je meteen aan de slag kan!
Recruiters: no, not that kind of recruiters (luckily)
Met deze tool kan je gebruikers o.a. uitnodigen voor gebruikerstesten, nieuwsbrieven of andere soorten gebruikersonderzoeken. Je zal ervan verstelt staan hoeveel gebruikers hieraan meedoen, denk bijvoorbeeld maar aan de mensen die jouw merk of organisatie een warm hart toedragen (en dat zijn er ongetwijfeld heel wat )!
Klinkt duur… Is het niet
Hotjar heeft een zeer democratische pricingstructuur waar men zich vooral baseert op aantal page views. Ben je nog steeds niet overtuigd van het product na deze blogpost? Dan kan je de basic versie gratis gebruiken. Voor zij die wel overtuigd zijn, de pricing vind je terug op volgende pagina: https://www.hotjar.com/pricing.
Waarom jij Hotjar moet gebruiken
1. Het is betaalbaar, starten kan zelfs met een gratis versie
2. Vertelt je duidelijk wat er op je website gebeurt en waar
3. Geeft je inzicht in waarom gebruikers een bepaald gedrag vertonen
4. Geeft je inzichten in hoe je je website kan optimaliseren
5. In combinatie met Google Analytics, goud waard
(optioneel) Opstarten?
Overtuigd van de meerwaarde die Hotjar jouw site/platform kan bieden, maar zie je niet meteen hoe je Hotjar in jouw organisatie moet introduceren? Boek een challenge gesprek met één van de Natch consultants, in deze gratis sessie bekijken we de uitdagingen die je momenteel op je site/platform ervaart en hoe we hier een antwoord op kunnen bieden!