Hoe val je op tussen concurrenten? Value added services!

Hoe overtuig je een klant bij jou te kopen als hij al jaren hetzelfde product koopt bij je concurrent? En hoe val je op bij nieuwe klanten? Producenten van technische artikelen verkopen vaak kwalitatief hoogstaande maar gelijkaardige producten. Als je geen manier hebt om op te vallen zien klanten je al vlug niet meer staan. 

Je wil natuurlijk niet (enkel) concurreren op prijs. Dat leidt al vlug tot prijzenoorlogen, vooral als prijs en kleine marge eigen zijn aan jouw business. Door de juiste value added services kan je je customer acquisition strategie echter grondig uitbreiden. Webshops, e-commerce, apps en online self-service platformen zijn geweldige manieren om op een digitale manier je serviceniveau hoger te leggen dan je concurrent. We vertellen je hoe. 

Value added services

Je product of dienst is maar een deel van wat je verkoopt. Je levert ook service, dienst na verkoop en natuurlijk kennis. Als je die service naadloos integreert in je product ben je je concurrenten een stapje voor. Je verbetert dus je product zonder grote veranderingen. Enkele voorbeelden van wat je kan doen:

  • Training: Verkoop je een complex of hoogtechnologisch product? Geef je klanten dan enkele uren opleiding cadeau of verkoop opleidingspaketten. Zo verliezen ze geen tijd met beginnersfoutjes en denken ze aan je als ze een volgende aankoop overwegen. Dakmaterialendistributeur Apok zet bijvoorbeeld in op opleidingen en online tools voor maatwerk. Ze organiseren regelmatig events en opleidingen waarbij klanten en professionals kennis opdoen. 
  • Thought leadership: Stoef met je kennis. Blogs, e-books, whitepapers en webinars zijn maar een paar manieren om te bewijzen dat je een expert in je veld bent. Als klanten je website bezoeken wanneer ze met vragen zitten, bezoeken ze die ook als ze een aankoop willen doen. Elektrodistributeur Cheyns schrijft vaak unieke content en adviesdossiers. Klanten rekenen niet alleen op hun voor kwaliteitsvolle producten, maar ook op hun advies en kennis om zich te laten inspireren. 
  • Maatwerk: Mensen willen vaak niet het product dat je verkoopt, maar het product dat in hun hoofd zit. Lever je op maat gemaakte producten, dan zijn klanten meer dan bereid extra te betalen. Plantendistribiteur Donk personaliseert planten, potten en labels op maat van de klant of het tuincentrum waar ze terecht zullen komen. Dat maakt van elke plant een uniek product met extra service gehalte. 
  • Reparatie/onderhoud/vervanging: Bij technische artikelen is een dienst na verkoop onontbeerlijk. Als klanten met vragen bij jou terecht kunnen wordt dat een onderdeel van het product. Koop je product A, zit dienst B erbij. Barco verkoopt projectors aan cinema’s. Zij stapten over naar een lease-model. Dat betekent dat klanten niet langer wakker liggen van reparatie, onderhoud en vervanging. Gemoedsrust is veel waard. 

Zoek dus de toegevoegde waarde in je service. Al deze value added services bieden een voordeel voor je klanten (vandaar de naam). Maar je hoeft ze niet allemaal meteen toe te passen. Vraag hen wat ze nodig hebben en speel daarop in. 

Lijkt dat een huzarenstukje? Laat Natch helpen. We hebben jarenlange ervaring in e-commerce en digitalisering. Lees in deze blogs meer over de uitdagingen die digitaal innoveren met zich meebrengt: 

We onderzochten hoe digitalisering de relatie tussen producent, distributeur en aannemer op zijn kop zet in België. Bekijk onze webinar. Leer de verschillende strategieën en ontdek hoe jouw bedrijf haar positie kan versterken.