Hoe uw logistiek wijzigt wanneer u met e-commerce start.

Logistiek warehouse

Wie e-commerce toevoegt aan zijn business model mag zich aan wat veranderingen verwachten, niet in het minst op vlak van logistiek. In een artikel van Warehouse and Logistics over een recente studie van Vlerick over de toekomst van logistiek in Vlaanderen worden de uitdagingen en opportuniteiten bloot gelegd van e-commerce voor de logistieke sector. Deze zijn natuurlijk ook van toepassing als je zelf je logistiek wil herorganiseren in functie van e-commerce. We haalden enkele aandachtspunten uit het artikel.

Professor Robert Boute verklaart in het artikel: “De belangrijkste uitdaging van e-commerce is de combinatie van een moeilijk te voorspellen vraag met een dwingende eis om zo snel mogelijk na de bestelling te leveren.”

  • De vraag is wispelturiger dan in een traditioneel model waardoor het belangrijk is de voorraad centraal te houden.
  • Dat kan ook zo zijn impact hebben op het aantal mensen dat je nodig hebt van de ene periode tot de andere.
  • De gewenste snelle levering vergt een locatie dicht bij de klant, België is wat dat betreft wel goed gelegen om Europa te bedienen.
  • De klant is minder tolerant wat betreft fouten bij de levering. Als organisatie dien je dus snel ervaring op te doen met picking en fullfilment voor e-commerce. Zo moeten er bijvoorbeeld voor e-commerce vaker veel kleine aantallen gepickt worden wat de kans op fouten net verhoogt.
  • Bij consumenten is thuislevering de leveringsmethode bij uitstek. Hierdoor kan het nodig zijn dat je als leverancier misschien best eerst een afspraak maakt wil je niet voor een gesloten deur staan.
  • Betalen voor levering ligt delicaat bij vele consumenten.
  • Komt daarbij dat kleine aantallen picken duurder is en de kosten dus sowieso hoger liggen.
  • Afhankelijk van het marktsegment zullen retourzendingen vaker voorkomen. Ook daarop moet je logistiek apparaat voorzien zijn. Voor kleding en schoenen lopen de retourzendingen bijvoorbeeld op tot 40 % van de orders.

Logistiek voor e-commerce, ook wel e-fulfilment, vergt dus een sterk gewijzigde aanpak daarom spitsen meer en meer traditionele logistiekers zich toe op deze markt. Het volledige artikel vind je op www.warebouseandlogistics.com.