Hoe start ik met e-commerce in een digitaal tijdperk?

Meer en meer worden zaken online aangekocht. Daarom wordt er meer de vraag gesteld van veel starters in de e-commerce wereld: “ Maar wat als ik een nieuw e-commerce kanaal wil opstarten?” Aangezien er al heel wat grote spelers online zijn wordt er snel gedacht dat het niet eenvoudig is om succesvol te starten met e-commerce.

 

Heb je al een basis of begin je uit het niets?

Het is natuurlijk belangrijk om al een duidelijk beeld te hebben vanwaar je moet beginnen om een e-commerce kanaal op te starten. Heb je al een basis of begin je vanaf 0? Wat houdt dit dus eigenlijk in: Heb je al bestaande klanten of heb je die nog niet? Hieronder een voorbeeld voor retailers en één voor dienstverleners.

Voorbeeld voor retailers:

Retailers hebben meestal het geluk dat ze al over een klantenbestand beschikken door middel van hun fysieke vestigingen. In veel gevallen wordt in die fysieke winkels gebruik gemaakt van een klantenkaart, wat in het voordeel is voor de retailer. Dit wil zeggen dat ze beschikken over nog eens zoveel gegevens. Gebruik deze gegevens dan voor je online conversie met de klant. 

Wanneer je hieronder valt is het ideaal om je offline klanten aan te zetten tot online aankopen over te gaan. Speel hier in op gegevens van hun klantenkaart, wat ze zoal kopen,… Stuur hen een juiste aanbieding op het juiste moment.

Voorbeeld voor dienstverleners:

Niet iedereen beschikt over fysieke vestigingen. Dienstverleners in B2B of B2C beschikken meestal over callcenters en accountmanagers. Hier kan dus ook gestart worden uit een bestaand klantenbestand. Kijk daarom naar de gewoontes en behoeften van de klant: welke producten hanteren ze, zijn er eventuele veranderingen in gebruik, hoe vaak kopen ze bepaalde producten aan,…? 

Aangezien beiden over een klantenbestand beschikken wordt hier geen aanzet gegeven om nieuwe klanten te genereren, maar eerder om meer omzet te genereren via hun bestaande klanten.

Wat nu met de opstart?

In vorige voorbeelden zijn we telkens vertrokken vanuit een bestaand klantenbestand. Niet iedereen heeft nu eenmaal dit gemak. Wat moet je nu doen als je vanuit het niets een e-commerce platform wil opstarten? Bekijk dan alvast of je aan onderstaande voorwaarden voldoet om te slagen.

Is je product uniek of is de concurrentie laag?

Zoek eerst en vooral uit hoe groot de concurrentie is voor een bepaald product, hoe professioneel de concurrentie is, wat hun prijzen zijn,…? Indien er geen concurrentie is voor een bepaald product moet je goed afwegen of er wel voldoende vraag zal zijn naar jouw product.

Beschik je over voldoende budget?

Een e-commerce platform vergt voldoende tijd en natuurlijk ook een groot budget. Je kan je natuurlijk ook altijd inkopen in een bestaande markt. Neem hier nu bijvoorbeeld Zalando. Zij hebben een groot marktaandeel gekocht dankzij de naamsbekendheid die ze hebben kunnen veroveren door middel van een groot marketingbudget.

Is je dienstverlening uniek?

Zorg ervoor dat je uw product kan omzetten naar een dienst. Dit doe je door structureel te voorzien in de behoeften van de klanten. Zorg er voor dat klanten steeds naar jou terugkomen.

Van uw product een dienst maken?

Producten worden eenmaal aangekocht, zorg er dus voor dat klanten hun aankopen blijven doen via jouw e-commerce platform. Dit kan door onder andere door een analyse te maken van wat de klant zoal aankoopt en wat het interval is. Zo is het veel eenvoudiger om op het juiste moment met het juiste product hier op in te spelen.

Zoek dus constant naar een manier om klanten, al dan niet geautomatiseerd, op het juiste moment relevante aanbiedingen te doen. Dit noemt men de Think Digital-gedachte.

Bekijk hier het volledige artikel op Marketingfacts.nl.