Hoe doen producenten aan kosteneffectief innoveren?

Productiebedrijven van technische artikelen zijn steengoed in het ontwikkelen van nieuwe materialen en tools. Dat is een kostelijk en tijdrovend proces, met soms jaren van trial en error. 

Innovatie moet echter ook gebeuren op digitaal vlak. Een eenvoudige website met wat informatie en contactgegevens is niet genoeg om je klanten te informeren én te overtuigen. Je website moet hen bij de keel grijpen. Meer nog, e-commerce, e-business en digitalisering zijn termen waar elke producent van wakker moet liggen. Hoe innoveer je het digitale aspect van je business als je al zo veel resources in de innovatie van je core business steekt? Door over de muren van je bedrijf te kijken.

Co-creatie

De tijd van kennis angstvallig bewaken is voorbij. Je concurrenten zetten even hard in op innovatie, dus waarom niet samenwerken?

Co-creatie is samenwerken met mensen en organisaties buiten je eigen bedrijf: concurrenten, leveranciers en zelfs klanten. Dat leidt vaak tot spectaculaire innovaties, zowel op productniveau als in e-commerce. En daar kan je best wel wat voordelen uit halen:

  • Onwikkelingskosten laag houden: Door samen te werken met anderen verdeel je de kosten.
  • Outside the box thinking: Hoe briljant je werknemers ook zijn, ze bekijken een probleem altijd vanuit hun eigen specialisatie. Door mensen vanuit een compleet ander veld te betrekken ontdek je nieuwe invalshoeken en onverwachte oplossingen. 
  • Snelheid: Vele handen maken het werk licht. Digitale innovaties komen alsmaar sneller, dus moet je samenwerken om mee te kunnen.
  • Data: Digitale innovatie genereert data, waaruit je onschatbare informatie haalt over je klanten. Zo ontwikkel je telkens weer nieuwe services en innovatie. 

Je hoeft zelf niet eens de eerste stap te zetten. Op het Vlaams innovatienetwerk vind je honderden experten die je kunnen helpen bij innovatie. Eens in hun netwerk ontmoet je natuurlijk ook bedrijfsvertegenwoordigers uit uiteenlopende sectors. 

Dina’s en dino’s

Innovatie vereist de juiste mensen, een resource die niet elk bedrijf heeft. We maken hier een onderscheid tussen dina’s en dino’s. Dina’s zijn de digital natives die ijveren voor innovatie. Ze hebben voeling met wat leeft in de sector en bij klanten. Dino’s houden vast aan een conservatiever model. Voor hen is de digitale strategie vaak een kost zonder duidelijk meetbare ROI. 

Jammer genoeg zitten de dino’s vaak in het management-team. We merken dat de drive voor een digitale revolutie vaak onderaan de hiërarchie zit. Daardoor duurt het soms (te) lang voor een bedrijf innovaties invoert. 

Om dina’s en dino’s op één lijn te krijgen moet je soms wat onconventioneel denken. Je kan een start-up oprichten waarin de dina’s zitten. Zij kunnen hun ideeën dan verfijnen en pitchen aan het management-team.

Wil je meer weten over hoe je frisse digitale praktijken invoert, volg dan het werk van Omar Mohout, auteur, professor ondernemerschapen adviseur van groeibedrijven. Hij schreef menig boek over startups en innovatie. 

Of laat ons een handje helpen. Digitale strategieën uitwerken behoort nu eenmaal tot onze core business.  

Co-creatie in praktijk

I.R.S.-Btech is exclusief verdeler van Resitrix-EPDM dakbedekking. Zij bieden bouwheren, dakdekkers en architecten een 100% waterdichte garantie. Dat betekent dat elk dak dat aan de voorwaarden voldoet van Resitrix een certificaat krijgt. Ook de dakdekkers moeten goed opgeleid zijn. 

Dat bracht nogal wat administratieve rompslomp met zich mee. Dus werkte Natch een online service-portaal uit. Bouwheren, dakdekkers en architecten dienen online een garantie-aanvraag in en Resitrix kan alle informatie snel verwerken. De dakdekker wordt er beter van, Resitrix wordt er beter van en de eindgebruiker wordt er beter van. 

Zo zie je maar, co-creatie is een win-win-win situatie!

Lees in deze blogs meer over de uitdagingen die digitaal innoveren met zich meebrengt:

Heb je graag een overzicht van wat digitalisering nu eigenlijk met zich meebrengt, bekijk dan onze video

We onderzochten hoe digitalisering de relatie tussen producent, distributeur en aannemer op zijn kop zet in België. Bekijk onze webinar. Leer de verschillende strategieën en ontdek hoe jouw bedrijf haar positie kan versterken.