Hoe .be B2Bs klanten overhalen e-commerce te gebruiken

klanten-overhalenEen belangrijk deel van het ontwikkelingstraject van een nieuw digitaal platform is de marketing en communicatie wanneer je klaar bent voor de grote lancering.  Conversie, gemiddelde orderwaarde en loyaliteit zijn waardeloos als je klanten je platform niet gebruiken.  Lees hier welke vragen onze klanten dan ook steevast stellen tijdens het voortraject.

 

We werken aan een B2B platform met mooie functionaliteiten en tools voor onze klanten zodat hun werk makkelijker en sneller kan gebeuren… maar hoe zorgen we ervoor dat ze het effectief gaan gebruiken?

Met andere woorden, hoe zorgen we er voor dat onze klanten onze nieuwe site of app zullen adopteren?

1. Luister naar je klant

Gebruik het voortraject en de lancering van jouw platform als een unieke kans om te luisteren naar jouw klanten.  Vraag naar hun feedback en betrek hen in het project.  De kans is heel groot dat ze het platform verder gebruiken als ze actief betrokken waren tijdens de voorafgaandelijke analyse- of testfase.  Daarbij zal hun input en ervaring tevens aangewend worden om andere klanten te overtuigen.

 2. Creëer nieuwsgierigheid

De meest voor de hand liggende manier is het gebruik van e-mailmarketing om te informeren over wat komt en wanneer het komt.  Enthousiasmeer je medewerkers zodat ze bij ieder klantencontact spreken over de lancering.  Creëer videocontent en infosheets om de nieuwe mogelijkheden en hoe ze meerwaarde creëren voor de klant.

Enkele voorbeelden van onze klanten

 

 

3. Soft launch: testen met key accounts

De impact van een lancering is niet gering, denk maar aan nieuwe processen die de interne werking beïnvloeden.  Daarom is het vaak een goed idee om het platform eerst te laten gebruiken door enkele loyale klanten.  Belangrijkste doel: verkrijg hun volledige adoptie.  Probeer te begrijpen hoe ze de site gebruiken en gebruik dat inzicht om de vervolgstappen vlotter en beter te laten verlopen. 

4.Creëer instructiefilmpjes en documentatie 

Bij de lancering van het platform of nieuwe functionaliteiten zijn filmpjes een zeer succesvolle methode om aandacht en adoptie te stimuleren.  Geef ze een opvallende plaats op jouw homepage.  Filmpjes zijn een prima manier om kennis over te dragen.  Val op met uw boodschap: nieuwe features voor onze klanten!  Als je opmerkt dat klanten uw nagelnieuw platform gaan gebruiken (door Analytics), treed dan in dialoog en verzamel feedback en hun opinie. 

 

5.Intern draagvlak

De belangrijkste manier om maximale klantadoptie te verkrijgen is via de eigen medewerkers.  Intern draagvlak creëren begint bij het definiëren en communiceren van de digitale strategie.  Jouw medewerkers moeten volledig vertrouwen dat online de beste plaats is voor de klant om informatie op te zoeken, producten te bestellen en zich te self-servicen.  Digitaal DNA bij jouw medewerkers is key om uw business succesvol te transformeren.

6.Zet niet alleen in op tactiek

Vertel het verhaal achter jouw digitaal platform.  Zet niet enkel in op tactische ingrepen maar vertel jouw verhaal. Bijvoorbeeld deze Stoneasy Story pagina. Wees aanwezig waar je klant aanwezig is.  Zo kan een deelname aan een professionele vakbeurs ingevuld worden met de lancering van een app, e-commerce of customer service platform.  Hebben klanten liever contact met hun vertrouwde sales agent, dan is dit het ideale moment om de klant persoonlijk te introduceren tot het digitaal kanaal.  Een salesrep die het goed begrepen heeft, transformeert zich maar beter tot digitale evangelist.  Daarnaast zijn LinkedIn, Facebook en andere social kanalen erg geschikt om de brug te creëren naar uw digitaal customer platform.

Vragen hierrond, geef maar een seintje!