Google ook geïnteresseerd in offline shoppen

Dat Google ook interesse heeft in e-commerce is al langer duidelijk. Naast Google Checkout dat al een tijdje bestaat maar in Europa niet echt populair is lanceerde de internetgigant www.boutiques.com . Boutiqes.com is een gepersonaliseerde shopervaring voor mode en kledij. De website toont enkel die items die jij mooi vindt aan de hand van computervisie en machine learning. Het laatste shopnieuws van Google is echter dat het bedrijf nu ook de offline shopervaring, in échte winkels… ‘out there in the wild’, wil beïnvloeden.

Op de Web2.0 Summit in San Francisco stelde Google een specifiek soort advertenties voor die tijdens het offline shoppen van pas komen. De voorwaarde is uiteraard dat je over een smartpohne beschikt die je extra gegevens voert terwijl je winkelt. Wanneer je tijdens het shoppen bijvoorbeeld een product zoekt via je smartphone, zullen deze nieuwe soort advertenties de dichtstbij gelegen winkels, de voorraad van het product en een plattegrond van de winkel kunnen aanbieden. Eens in de winkel zou Google Goggles je meer webfeedback, recensies en info kunnen geven over specifieke producten.

Op dit ogenblik wordt 42 procent van alle in-store verkopen beïnvloedt door online research. Deze research gebeurt voornamelijk voorafgaand aan het winkelbezoek. Google wil met deze aanpak het percentage nog verder verhogen en uiteraard zelf een deel van traffiek.De afgelopen 3 jaar is het mobiel zoekvolume 30 keer groter geworden. En dat zal alleen maar versnellen met het populairder worden van smartphones zoals de Iphone, Windows 7 phone en Android-toestellen.