We kunnen er niet meer van onder uit dat e-commerce steeds meer aan belang wint. Er is bijna geen keuze meer dan op de e-commerce trein te springen en ook een eigen webshop of e-business platform op te stellen. Klanten hebben het gemak gevonden om meer en meer producten en diensten online aan te kopen of te bestellen. Bij e-commerce komt heel wat kijken dus hangt er ook een prijsje aan vast. Voor kwaliteit betaal je natuurlijk. Comeos vroeg even rond bij zijn leden hoelang het duurt om een investering in e-commerce terug te winnen.
Uit de ondervraging is gebleken dat het zo een 6 jaar duurt vooraleer de investering in e-commerce terugverdiend is. Dit in tegenstelling tot de terugverdientijd van een fysieke winkel, wat slecht 3 jaar is. Bij e-commerce komen er uiteraard nog enkele flexibele kosten kijken, die vooraf meestal onderschat worden of niet aan gedacht wordt. Zo is het bijvoorbeeld handig om aan SEO te doen als je goed wil scoren in Google.
Het ontwikkelen van e-commerce brengt 2 gedachten met zich mee:
Steeds meer zal de stap gezet worden richting pure players. Er wordt dan met een beperkte investering een webwinkel opgezet zodat de investeringen op korte termijn terugverdiend kunnen worden. Vaak is het dan ook mogelijk om snel te groeien en wanneer ze groot genoeg zijn worden er dan fysieke winkels opgezet. Zo kunnen klanten via verschillende kanalen worden aangesproken.
Ten tweede wordt er verwacht van de fysieke winkeliers, die al lange tijd meedraaien, dat ze een multi-channel aanpak volgen. Ze gaan dan hun online aanbod zo goed mogelijk integreren in hun bestaande structuur. Zodat ook hier de klanten via verschillende kanalen kunnen worden aangesproken.
Het doel van e-commerce:
In het verleden en zelfs nog bij huidige spelers was het doel van e-commerce voornamelijk om bestaande klanten niet kwijt te geraken, terwijl in de toekomst voornamelijk de nadruk zal liggen op het aantrekken van nieuwe klanten. De grootste dreiging bij e-commerce is voornamelijk het wegvallen van de grenzen. Veelal kunnen buitenlandse spelers producten goedkoper inkopen en beschikken ze over een lagere kostenstructuur, wat het voor ons dan moeilijker maakt om hier tegen te concurreren.
De internetsector groeit met zo een 37,5%:
De omzet van e-commerce stijgt steeds meer in België. Tussen 2009 en 2011 zijn de internetaankopen gestegen van 3,2 miljard euro tot 4,4 miljard euro. Hieruit concludeerde de Boston Consulting Group een groei van 37,5%.
De volledige analyse vindt u terug op Comeos.