E-commerce Paris 2011: onze indrukken

E-commerce Paris is: 350 conferenties en 500 exposanten op 27 000 m² met als thema e-commerce. 30 000 bezoekers, waaronder 4 Natchers, informeren zich aan de hand van de talloze cases, demo’s en gesprekken over de toekomst van e-business. Onze indrukken lees je hieronder.

Op het beursgedeelte werd het meteen duidelijk dat de Europese e-commerce markt (40 % van de bezoekers komt van buiten de Franse grenzen), die omwille van haar schaalgrootte als toekomstbarometer voor de Belgische kan dienen, volwassen is geworden. We schatten dat ongeveer 3/4e van de 550 standhouders over toegevoegde diensten ging, en niet om e-commerce oplossingen an sich.

Online marketing, e-mailmarketing en logistieke aanbieders vielen over elkaars voeten. Mobile commerce was aanwezig maar niet zo overweldigend als verwacht. Dit was nochtans hét thema vorig jaar op E-commerce Paris 2010.

Tijdens een panelgesprek werd door een van de sprekers dan ook de nagel op de kop geslagen: “2012 wordt het jaar van de webstrategie, het jaar van alles wat de interactie naar en op uw webshop brengt”.

IBM was voor de eerste keer van de partij, een aanbieder die we in onze contreien nog niet echt met e-commerce verbinden maar die via de beurs zijn ‘Smart Commerce’ campagne kracht wil bijzetten. IBM kocht achtereenvolgens Sterling Commerce, Coremetrics en Unica waardoor de Big Blue een e-business aanbod kan neerzetten voor zeer grote multinationals.

Een andere mastodont was Amazon die via Amazon Services aan e-tailers de mogelijkheid biedt om de logistiek en stockage in onderaanneming uit te voeren. Deze trend van het uitbesteden van randactiviteiten vormde bovendien de ondertoon van het beursgedeelte met ook bijvoorbeeld Pixmania die vergelijkbare services aanbiedt. Social commerce, of de integratie van sociale media in e-business, moest je gaan zoeken bij de online marketing-bureau’s. Zij hebben het opgenomen in hun gamma aan diensten.