E-commerce in België : een stand van zaken

E-commerce in Nederland is al enkele jaren een succesverhaal, maar hoe zit het nu eigenlijk met België?
Wel, de vooruitzichten zijn uitermate positief. Het is algemeen geweten in de sector dat we nog wat achterop hinkelen wat betreft Nederland, maar de inhaalbeweging is begonnen alleszins.
Enkele interessante weetjes:
• omzet van Belgische B2C-webwinkels is in 2009  met 20% gestegen (tov 2008) : € 705 miljoen !
• Succesvolle sectoren: toerisme, ticketverkoop, boeken, cd’s, dvd’s en consumentenelektronica
• Vernieuwde wetgeving, met als doel nieuwe maatregelen om boost te geven aan e-commerce
• Bijna alle bedrijven zijn tevreden van hun investering in e-commerce of e-business
• Meer dan 25% groei is voor B2B !
• Veel plannen voor de opening van webshops op korte termijn, of klassieke winkels zetten ook de stap naar online
• 80 à 90 webwinkels werden per maand opgestart

Men verwacht de komende maanden en  jaren nog een stijging in het aantal online webwinkels en aankopen. Eén van de redenen die klassieke winkels aanhalen om toch online te gaan is dat de webshop 24h online kan zijn. Buiten dit feit is het een investering die kan opbrengen en zelfs de loonkosten voor een bedrijf kan doen dalen op lange termijn.
Volgens Ogone is de stijging van het aantal online verkopen voornamelijk toe te schrijven aan het groter aanbod op het internet. Het kan ook zijn dat in deze tijden van crisis er ook wordt gekeken naar wat de concurrentie doet: als bedrijf kan je het je eigenlijk niet veroorloven dat jouw directe concurrent wel online is, en je als bedrijf achterhuppelt. Niet enkel consumenten, ook bedrijven hebben toegang tot alle online informatie en gebruiken dit ook. Het wordt gemakkelijker om de onder de prijs van de concurrentie gaan, als je het gewoon kan vergelijken: interessant voor de consument, een uitdaging tussen de bedrijven.
Het enige minpunt hier is dat de Belgische consument een meerderheid van zijn online aankopen uitvoert in het buitenland. Waarom? Het Belgische aanbod voldoet nog niet, of de buitenlandse prijzen zijn interessanter.
De online wereld van B2C en B2B hebben steeds meer raakpunten, dus de boodschap is duidelijk : “The Web and beyond” !