E-commerce copywriting

copywriting for e-commerceDe website smashingmagazine.com heeft een interessant artikel gepubliceerd over copywriting voor e-commerce websites. We halen er een paar pareltjes uit in deze blogpost. Het volledige artikel kan je hier lezen.

De meeste e-commerce websites gebruiken de productomschrijvingen van de producent zonder ze te bewerken. Hierdoor laten ze echter een opportuniteit onbenut om zich te onderscheiden van andere websites die hetzelfde product verkopen en ook de standaard-omschrijving van de producent gebruiken. Bovendien komt de toon in deze teksten vaak niet overeen met de aard van de specifieke e-commerce website. De overal terug te vinden producententeksten schaden dus op 2 vlakken: zoekrobotten weten maar moeilijk onderscheid te maken en de mogelijke koper vindt de teksten niet aantrekkelijk genoeg. Enkele tips na de ‘lees meer’

Enkele tips:

  • Gebruik tekstopmaak: 79% van de surfers scant pagina’s in plaats van ze woord voor woord te lezen. Mix dus korte alineaatjes en bulletpoints.
  • Vermijd lange zinnen: die zijn moeilijk te verteren en zetten niet echt aan tot actie.
  • Gebruik eenvoudige taal: zelfs als het over een ingewikkeld product gaat.
  • Schrijf foutloos: schrijffouten ondermijnen meteen het vertrouwen waardoor de verkoop kan afspringen.
  • State the obvious: schrijf ook wat voor jou voor de hand liggend is uit. Zeker wanneer het over verzending, betaling of retourmogelijkheid gaat.
Enkele valkuilen:
  • Inconsistente toon: als je website wordt gevuld door meerdere personen kan het al snel een allegaartje worden. De ene schrijft formelere dan de andere, u en je worden door elkaar gebruikt. Maak duidelijke afspraken.
  • Overdrijven: het is belangrijk je product zo goed mogelijk te omschrijven maar ook weer niet ’té goed’. Het komt al snel te commercieel over.
  • Te creatief: een beetje creativiteit is nooit slecht maar gekende buttons en omschrijvingen blijf je beter hanteren. Wil jet toch iets proberen probeer het dan in een A/B testje.
Het artikel gaat nog verder in op specifieke content voor productpagina’s, categorie-pagina’s en merkpagina’s. Bovendien geeft het ook nog een goede tip om andere omschrijvingen door te geven aan mogelijke partnerwebsites of affiliates. Zo blijft jouw content uniek en kun je bij je partners scoren met andere keywords en combinaties.