Digital al gewoon? Goed, want hier komt phygital

Dat je als bedrijf digital moet denken, weten we nu al een paar jaar. Elke bedrijf heeft een website nodig, met daarop de nodige informatie, contactgegevens en content waar je klanten iets aan hebben. Veel bedrijven hebben ook webshops en sociale media omarmd, met fantastische resultaten.

Maar we zijn ondertussen een paar jaar verder en het wordt tijd om te denken aan de volgende retail-revolutie: phygital. 

Wat is phygital? 

Phygital is een samentrekking van physical (fysiek) en digital (digtaal). Het betekent dat het retailproces zich zowel in de fysieke als digitale wereld moet afspelen. De eerste stappen zijn je assortiment online zetten en je klantenbestand via webshops vergroten. Veel bedrijven hebben die stap al gezet. 

Maar phigital is zo veel meer. 

Tablets en handhelds

Ook je fysieke winkel heeft digitale toepassingen nodig. Je klanten moeten digital zien als een nuttige en leuke toevoeging aan de shopervaring. Zo worden niet alleen je winkels, maar ook je klantervaring phygital. 

Neem nu bijvoorbeeld toestellen zoals tablets. Door je klanten in de winkel tablets te laten gebruiken, verbeter je hun ervaring. Ze kunnen extra informatie opzoeken over de producten, of alles wat ze willen in een digitale winkelmand stoppen.

Afhankelijk van wat ze kopen kan je webshop ook complimentaire goederen aanbevelen: 

  • Ben je een boekenwinkel, toon ze boeken van dezelfde auteur
  • Verkoop je bouwmaterialen, kan je gereedschap aanbevelen
  • Verkoop je bier, bied ze de bijpassende glazen aan. 

En dat allemaal als je klant al in je winkel is, zonder hulp van medewerkers. 

Virtual reality

Wil je een stapje verder gaan, dan kan je je klanten een VR-ervaring aanbieden. Ideaal voor distributeurs van technische artikels, meubelverkopers en zelfs drankenhandelaars. Zo krijgen je klanten de kans om het product niet enkel in de winkel te zien, maar in de omgeving waarin het gebruikt zal worden. 

We hebben een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat VR inzet om klantenervaring te verbeteren: een wijnhandel dat virtuele tastings organiseert. En trekt dat volk? Kijk zelf maar naar het filmpje. 

Data gathering

We hebben je al voorbeelden gegeven over hoe je je klantenervaring kan verbeteren, zodat je klanten met nog meer plezier je winkel binnenstappen. 

Maar het is ook een geweldige manier om informatie te verzamelen. 

Beacon technologie, bijvoorbeeld, laat je toe om te identificeren waar klanten zich in je winkel bevinden. Als ze lange tijd in een bepaald deel van de winkel doorbrengen, is het misschien tijd om er een medewerker naartoe te sturen. Als je op de hoogte bent van wat ze bezocht hebben op je website, kan je je sales pitch dan ook direct afstemmen op je klant. 

De voordelen van phygital zijn dus duidelijk:

Leuk voor de klant (virtueel wijnproeven)

Nuttig voor de klant (meer informatie)

Nuttig voor jou (gepersonaliseerde aanbevelingen)

Kortom, waar wacht je op?