De voor- en nadelen van Responsive Design bij e-commerce

Met Responsive Design wordt bedoeld dat uw website optimaal kan worden gelezen door een breed scala aan apparaten – van desktop computers tot mobiele telefoons – waarbij de ‘responsive’ website zich schaalt naar de afmetingen van het scherm. Dit gebeurt zonder dat er wordt ingeboet aan leesbaarheid van de tekst of aan bruikbaarheid van de gebruikersinterface. 

Responsive Design is niet zomaar een hype. Het biedt een antwoord op een bestaande behoefte, nl. om gebruikers op efficiënte wijze websites te laten raadplegen van op verschillende apparaten. Voorlopig wordt Responsive Design in de wereld van de e-commerce relatief traag opgepikt. Slechts een klein percentage van de bedrijven maakt reeds gebruik van een Responsive website voor websitebezoekers via smartphone, terwijl meer dan de helft gebruik maakt van mobiel-specifieke websites. 

Er is echter verandering op til. De komende maanden zullen er steeds meer e-commerce websites met Responsive Design verschijnen. Ondertussen moet u zich ook de vraag stellen, ongeacht het feit of u nu reeds over een mobiel-specifieke website beschikt, of dat u ‘responsive’ zal gaan. Om hierop een antwoord te geven zal u allicht eerst de voor – en nadelen overwegen.

Voordelen

  • Eén-voudiger
 

Responsive Design werkt, in tegenstelling tot m.dot en t.dot, met slechts één set van URL’s en één set van HTML-code. Dit heeft als gevolg dat veranderingen aan uw website slechts één keer moeten worden gemaakt, en geen twee (of meerdere) codebases moeten worden onderhouden. Het onderhoud van de website wordt op die manier vereenvoudigd, en verder bent u verzekerd dat alle klanten, ongeacht via welk apparaat ze uw website raadplegen, toegang zullen hebben tot de meest recente inhoud. 

Een volgend voordeel van deze enkelvoudige set URL’s houdt verband met SEO (Search Engine Optimization). Omdat alle backlinks nu naar één domein wijzen, zal Googlebot minder werk hebben. En dat vindt Googblebot best leuk. Google raadt dan ook aan Responsive Design te gebruiken. Maar ze zullen u niet lager ranken indien u dit niet doet, dus maakt u zich vooralsnog geen zorgen. 

Ook op vlak van marketing kan Responsive Design een meerwaarde bieden. Omdat voor verschillende campagnes aangepaste landingpages worden aangemaakt, is het vaak een kluwen van doorverwijzingen. Met Responsive Design bent u er echter zeker van dat alle campagnes, of ze nu gebeuren via e-mail, sociale media, zoekmachines, … naar mobielvriendelijke pagina’s verwijzen. Als u op de koop toe weet dat 25% van alle zoekopdrachten en 50% van alle geopende e-mail gebeurt op apparaten verschillend van de klassieke desktop computer, beseft u dat dit van kritiek belang is. 

Tot slot is er nog de schaalbaarheid. Indien tegemoet moet worden gekomen aan verschillende vormvereisten (TV, spelconsoles, smartphone …) wordt het een zeer dure operatie wanneer deze allemaal hun eigen oplossing vereisen. 

  • Gebruikservaring
 

Vaak hebben mobiel-specifieke websites een nogal unieke gebruikservaring. Doordat ze specifiek voor één apparaat zijn ontwikkeld, worden UX ontwikkelaars niet beperkt om de desktopervaring na te bootsen, en zijn ze dus vrij om inhoud, navigatie en functies naar wens te herwerken. Het gevolg hiervan kan uiteraard zijn dat trouwe bezoekers van uw desktopwebsite niet intuïtief zullen weten hoe ze taken moeten uitvoeren op uw mobiele website wanneer het design en de inhoud daar compleet verschillend zijn. 

Nadelen

  • Prijs (en geen schaalvoordelen)
 

Omwille van zijn grote complexiteit heeft Responsive Design de reputatie duur te zijn. En in de meeste gevallen klopt dit. Het is niet zo eenvoudig als wat knip- en plakwerk in PhotoShop, om er daarna eventjes mee naar de ontwikkelaar te stappen. De ontwikkelaars moeten een site opnieuw ontwerpen zodat deze aan de noden van de gebruikers op alle verschillende apparaten voldoet, en dit met een enkelvoudige HTML-file, die liefst nog eens zo snel mogelijk laadt en de ‘best practices’ van conversie volgt. Design en ontwikkeling moeten daarenboven nauw samenwerken om er zeker van te zijn dat lay-out en code in harmonie samengaan. 

Ironisch genoeg zijn het de grootste sites waar Responsive Design relatief gezien het duurste zal zijn. Van schaalvoordelen is er dus allesbehalve sprake. Zo kan een zeer kleine e-commerce website al gratis een Responsive wordpress-template selecteren, terwijl een grote website als Staples hier honderdduizenden euro’s zal aan moeten spenderen. 

  • Laadsnelheid
 

Dit nadeel heeft de grootste impact op de prestatie van de site. Wanneer men met mobiel-specifieke websites werkt, kan men deze strippen tot op hun HTML-skelet. Bij Responsive is dit niet mogelijk, omdat de browser van de gebruiker de universele HTML-file moet laden, zelfs wanneer sommige inhoud verborgen is voor mobiele gebruikers. Dit komt de snelheid van het laden uiteraard niet ten goede. En ook al kan men Responsive websites opbouwen vanuit de mobiele ervaring, dan nog vereist het toevoegen van scripts om dynamisch om te springen met grotere schermen extra code. Bovendien kunnen trager ladende webpagina’s een impact hebben op conversiecijfers, klanttevredenheid en –trouw, en zelfs op zoekrangschikkingen. 

Toch wil dit niet zeggen dat Responsive Design per sé traag móét zijn. Het betekent echter wel dat er bij de ontwikkeling van een Responsive strategie prioriteit moet worden gegeven aan de prestatie van de website, en niet aan het look ervan. Het impliceert ook dat u wellicht van bij nul zal moeten starten, in plaats van uw bestaande desktopdesign aan te passen. 

  • Designbeperkingen
 

Websites die inkomsten genereren via reclame zullen het moeilijk vinden om standaard reclame-eenheden bij Responsive Designs in te passen, maar toch is het mogelijk. Hier zijn reeds vele voorbeelden van (Time, Glamour, …). En ook de reclame-industrie werkt hieraan mee. Zo heeft Google Adsense onlangs ad units voorgesteld, en reiken aanbieders zoals ResponsiveAds tools aan om flexibele ad units te creëren en weer te geven. 

  • Procesverandering
 

Voor vele bedrijven zal het Responsive gaan veranderingen in organisatie en proces met zich meebrengen. Zo zullen design en ontwikkeling niet meer in aparte silo’s kunnen werken. Teams die zijn uitbesteed moeten een manier vinden om samen te werken, of een in-house team moet worden geadopteerd. 

Wat houdt e-commerce tegen?

Kost: Dit vereist geen uitleg. Verwacht wordt dat de kosten in de volgende jaren zullen dalen wanneer de leercurve afvlakt en meer gekwalificeerde ontwikkelaars beschikbaar worden.

Timing: Stel dat je als e-commerce team net een mobiel-specifieke site gelanceerd hebt, dan is het logisch dat er terughoudendheid bestaat om meteen op Responsive Design te springen. Hier wordt vaak geopteerd om het project een jaartje of twee voor zich uit te schuiven, tot wanneer het tijd is voor een nieuw design.  

Risico-aversief gedrag: Omdat het mogelijk is dat Responsive Design invloed heeft op de prestaties van de website, is het risico op een lagere conversie bestaande. Een andere risico zou zijn dat de mogelijke verhoging van conversie niet opweegt tegen de kost van het Responsive maken. Het is namelijk moeilijk om de ROI van Responsive Design te testen zonder het design werkelijk uit te voeren. Vaak zullen mensen uit de e-commerce de wait-and-see benadering toepassen, en kijken of de Responsive Design iets blijvend is of slechts een gril.