De prijs-per-gebruiker-valstrik

muizenvalOf het nu om Office-, CRM- of ERP gaat, de nieuwe trend is maandelijks betalen per gebruiker. Ook voor e-business oplossingen is de opmars ingezet. Dat is lekker gemakkelijk hoofdrekenen om uw kosten te tellen en rustig voor uw gemoed want u moet geen grote risicovolle investeringen doen. U als koper bent de grote winnaar in dit verhaal! Of niet?

Nee, natuurlijk niet. De grote softwarehuizen van deze wereld, en vooral hun aandeelhouders, laten niet toe dat er minder dividend uitgekeerd wordt. De prijs-per-gebruiker-strategie speelt slim in op 2 grote onzekerheden bij u als technologie-koper waardoor u minder kijkt naar de kostprijs.

Ten eerste wil u uw risico zo goed mogelijk beperken. Technologie is sowieso duur en omdat e-business niet alleen een kwestie van techniek is maar van change in uw hele bedrijf lijkt de kans op falen – en dus een financiële investeringskater – groter. Daarom is een maandelijkse prijs per gebruiker een aanlokkelijk voorstel. Jammer genoeg lost die kleine prijs de onderliggende risico’s voor e-business projecten niet op. Uw hele onderneming wordt er niet meer ‘e-business ready’ door en de neuzen van uw managementteam wijzen er ook niet extra door in dezelfde richting. We durven zelfs stellen dat het een sfeer van ‘laat ons dat e-commerce ding hier eens proberen, we geven er toch niet veel aan uit’ aanwakkert, een recept voor mislukking.

BerekeningUw onzekerheid over het berekenen van de totale kost om de software te bezitten is het tweede pijnpunt waarop u gepakt wordt. U wordt in het oor gefluisterd dat de kosten niet eindigen wanneer u de software aangeschaft heeft. U moet daarbij de jaarlijkse upgrades rekenen, en ook uw eigen servers, en het onderhoud van de airco in uw serverlokaal, en de elektriciteit, en het IT-beheer, en waarschijnlijk ook een stukje van het loon van de poetsvrouw die dat serverlokaal kuist. In plaats van al dat lastige rekenwerk te doen, neemt u toch gewoon die vaste prijs per maand? Net zoals bij een all-inclusive hotel weet u eigenlijk ook wel dat er slim gerekend is en dat u nooit zoveel cocktails kan drinken dat de hoteluitbater er zijn broek aan scheurt maar u betaalt graag wat meer omdat u dan gerust bent.

Ons advies

Om niet in de prijs-per-gebruikersvalstrik te trappen bij e-business projecten, of om er net heel bewust voor te kiezen, raden we twee zaken aan. Investeer in het ontwikkelen van een geïntegreerde bedrijfsbrede e-business strategie om uw risico te verkleinen en sla toch maar aan het rekenen om de kosten te plotten over verschillende jaren. U zou er van versteld staan hoe snel uw 100 % gekochte software goedkoper wordt dan de maandelijkse aflossingen per gebruiker. En dan spreken we nog niet over de aanpassingsmogelijkheden op maat, het voordeel dat het úw eigendom is waar u mee doet wat u wil en het feit dat u geen data lock-in heeft op een platform waar u niet zomaar weer uit stapt.

Bovendien remt het gebruikers-prijsmodel uw groei af terwijl de software-producent weinig of geen extra inspanningen moet doen om van uw succes te profiteren. Als kleine speler op de e-business markt gaat het ons vooral om het succes van onze klanten zonder dat we vinden dat we recht hebben om daar ook een graantje van mee te pikken. Wij worden vergoed voor onze inspanningen, ongeacht het aantal van uw mensen dat met dat eindproduct van onze inspanningen werkt. Voor een bedrijf in expansie kan deze zekerheid waarschijnlijk meer betekenen dan de zekerheid van een vaste kost per maand.