De laadsnelheid van uw webshop bepaalt mee het aankooppercentage.

De laadtijd van een website heeft een grote invloed op de bezoekerservaring. Een goed ontworpen website met relevante content is zeker belangrijk om een bezoeker op de website te houden, daarnaast is de snelheid ook van groot belang. Wanneer een webpagina niet geladen is binnen de 8 seconden is 1/3e van de bezoekers al weer weg.

De snelheid van een website heeft invloed op het verdere koopgedrag van de bezoeker. 

  • 1 seconde extra vertraging kan de conversie met 7% laten dalen
  • 47% van de gebruikers verwacht dat een webpagina in minder dan 2 seconden geladen wordt
  • 40% zal een website verlaten als de laadsnelheid langer dan 3 seconden is
  • 79% die niet tevreden is over een website gaan ook geen verdere aankopen meer doen via deze website
  • 52% van de gebruikers vindt dat een snelle laadtijd belangrijk is voor de loyaliteit van de bezoeker
  • 44% van de online gebruikers vertelt hun slechte ervaring aan hun omgeving

 

Aandachtspunten mobiel webgebruik:

  • Daarnaast is het zeer belangrijk dat uw website responsive (geoptimaliseerd voor allerlei schermformaten) is naargelang een notebook, smartphone, tablet,… Veel mobiele internetgebruikers verwachten dat een website iets trager is op de smartphone of tablet dan op een notebook (31%). 25% verwacht dan een website op de smartphone bijna even rap is dan op een notebook. Er zijn er maar weinig (11%) die vinden dat een website veel trager is op de smartphone.
  • 60% van de mobiele internetgebruikers krijgt te maken met zeker 1 probleem per jaar. De 5 meest voorkomende problemen zijn: De laadtijd van de website was te traag (73%), foutmelding of blokkeren van een website (51%), onduidelijke website ( 48%), de website functioneerde niet zoals vewacht (45%) en de website was niet beschikbaar (38%).
  • De meeste mobiele internetgebruikers gaan slechts 6-10 seconden wachten tot een webpagina geladen is alvorens deze te verlaten en verder te zoeken. Het is dus zeer belangrijk dat de bezoeker vlot door de website kan gaan.

Google ranking:

De laadsnelheid is niet enkel belangrijk voor de conversie van bezoeker tot klant, maar wordt ook steeds belangrijker voor uw plaats in Google. De laadtijd van een webpagina is een factor die mee uw ranking bepaalt.
Google gaat de snelheid van een website op 2 manieren meten. Aan de hand van hoe een pagina op de Google zoekrobot reageert en hoe de laadtijd is zoals deze gemeten wordt in de Google Toolbar. Via de zoekrobot van Google wordt gekeken hoe lang het duurt vooraleer de server een bepaalde webpagina weergeeft. In de tweede mogelijkheid wordt er een reëler beeld weergegeven hoe de bezoeker de laadtijd zal ervaren. Hier worden technieken zoals Flash en JavaScript in de browser uitgevoerd, wat voor extra laadtijd zorgt.