(bron:http://www.mouseover.be / Nick De Mey)
Als het gaat om e-commerce, dan kunnen we stellen dat België nog een serieuze inhaalbeweging voor de boeg heeft.
Vaak horen we mensen klagen dat er te weinig ondernemend talent is om hier vaart in te brengen, maar dat is volgens Mouse Over niet de grootste bottleneck.
E-commerce draait om handel, handel betekent geld. Op het einde van het shopproces dient de webshop een mogelijkheid te voorzien om geld van de rekening van de koper te versluizen naar de rekening van de verkoper. Vooral kleinere bedragen op een (kosten)efficiënte manier overdragen lijkt nog het grootste struikelblok.
Nick De Mey van MouseOver geeft een overzicht van de verschillende mogelijkheden:
Paypal: geld op een buitenlandse rekening
Meer en meer bedrijven leren Paypal te gebruiken waardoor je echt erg eenvoudig geld kan doorsturen desnoods per mail. Het probleem hier is dat het geld dat je ontvangt van je klant in dollars op een buitenlandse rekening komt te staan. Als Vlaamse start-up heb je echter liefst je geld op een rekening bij ING staan en betaal je liefst niet per betaling een kost om je geld van dollars in euro’s te krijgen.
Ogone: lokaal monopolie & bureaucratie
Een meer lokale tegenhanger van Paypal is de dienst van Ogone maar hier loop je al snel aan tegen wat administratie en enkele honderen euro’s opstartkosten. Een drempel die vele jonge start-ups liefst niet nemen.
Bank & Kredietkaarten: druk > dan I dan 23167-43234 dan S dan 3420 dan Pincode dan uw Veiligheidscode dan E23134 dan 30405 dan vervaldatum dan …
Ik heb mijn punt al gemaakt denk ik. Koop ik vandaag een pizza van 10 euro op bijvoorbeeld just-eat dan vraagt het mij ondertussen teveel moeite om via digitale codes, kaartlezers enzomeer mijn 10 euro over te zetten. Dit is voor mij een reden om geen bestellingen meer online te doen van een paar euro. Kleine bedragen online snel overzetten kan vandaag simpelweg niet. Kinepolis tickets kopen dat doe je bijvoorbeeld beter niet de 5 minuten voor je vertrek. Neen bedankt.
SMS betalingen: een stap in de goede richting maar immatuur
Ja, sommige sites bieden al PingPing aan maar 1 op 2 keer werkt het niet bij mij. Wat me het hardst stoort zijn de beperkte integratie mogelijkheden. Zo word je naar andere pagina’s doorgesluisd die qua vormgeving meestal niet veel vertrouwen uitstralen. Bovendien blijven kleine betalingen via SMS nog altijd veel te duur. Ik gebruikte als één van de eerste het SMS-betalen bij de lijn maar dit is door een prijsverhogen nu écht wel bijzonder duur geworden. Eén ticket in de tram kost 1.60 euro (als ik me niet vergis). Eén ticket per SMS, volledig digitaal kost 1.30 euro + 15ct verzending. Ja… Een papieren beurtenkaart uit een trage ticketverdeler halen en laten valideren in de tram kost ocharme 0.80 eurocent per rit.
Het volledige artikel kan u lezen op: http://www.mouseover.be/2010/07/20/de-grootste-bottleneck-voor-de-belgische-digitale-e-commerce-snelle-micro-payments/