De eerste generatie webshops of sales portals was een ‘net-niet verhaal’

fresh start

Als B2B e-business specialist zien we de vraag naar e-commerceapps en webontwikkeling op maat exponentieel stijgen. We gingen op de koffie bij onze klanten en vroegen hen waarom zij de stap naar e-business zetten en distilleerden 5 belangrijke beweegredenen. Bijna allemaal hadden onze klanten een eerste digitale ervaring voor ze bij ons kwamen aankloppen. Die eerste generatie-oplossing toonde hen het potentieel maar was het “net niet”. 

De redenen dat B2B-bedrijven van een schone lei beginnen na hun eerste e-business experiment zijn divers.

  • De technologie die ze kozen voor hun eerste generatie oplossing was verouderd en bood niet genoeg toekomstperspectief om een nieuwe investering te verantwoorden. Dit zien we zeer vaak bij bedrijven die eerste met een webshop-uitbreiding van hun ERP-leverancier (SAP, Kluwer, AS400, …) werkten maar die nu meer willen.
  • De digitale noden van je bedrijf groeien of wijzigen en het huidige platform kan maar moeiijk mee evolueren. Je bent bijvoorbeeld gestart met een kleine webshop maar wil nu customer service uitbouwen.
  • Je eerste-generatie-initiatief is ontsproten uit één specifieke afdeling of silo in je bedrijf terwijl je de vervolgstappen bedrijfsbreed wil trekken. Je wil met andere woorden van een offline + online strategie naar een echte omnichannel-aanpak
 
Ons advies is daarom steeds om niet meteen in functionaliteiten of technologie te beginnen denken. Start met een digitale strategie met je hele managementteam (CEO, CFO, Marketingmanager, Salesmanager, Customer service manager, IT-manager, …) want digitale transformatie is afdeling-overkoepelend. Zorg dat alle neuzen in dezelfde richting staan en zorg voor buy-in van bij het prille begin. Eens je die digitale strategie ontwikkeld hebt, ga je op zoek naar de gewenste capabilities, functionaliteiten en nodige technologieën.
 
Dat is exact wat we gedaan hebben voor bijvoorbeeld Floréac, Omega Pharma en bijna al onze klanten.