In het kader van de Nielsen e-commerce usability study werden 263 webshop-bezoeken genoteerd tijdens een logboekstudie. In dergelijke diary studie houden mensen zelf bij wat ze zoal doen gedurende de dag. Een van de zaken was online shoppen. Uit de data die verzameld werd uit deze logboeken bleek dat er 4 types webshoppers zijn, waarvan het vijfde type bovendien zo vluchtig is dat je er als e-commerce manager niet echt iets mee kan doen. Leer de types kennen zodat u er beter op kan inspelen.
In tweederden van de genoteerde logboeken bleek het webshopbezoek het gevolg te zijn van een doelgerichte nood. De proefpersoon had een voorafbepaald doel. Eénderde bezocht de webshop omdat ze nieuwsgierig waren wat de webshop aanbood. De oorzaak van hun bezoek was vooral te vinden in triggers als e-mail newsletters of andere vormen van online marketing.
- De ik-weet-wat-ik-wil shoppers: 27 % van de doelgerichte shoppers had reeds een specifiek product in gedachten. Vaak hebben ze al ervaring met het product en kennen ze het van binnen en van buiten. Het is belangrijk dat ze bevestiging krijgen dat het effectief over hetzelfde product gaat als datgene waar ze naar op zoek zijn.
- De categorie-vergelijkers: 35 % van de doelgerichte bezoekers wist wel welk type of welke soort product ze wensten aan te kopen maar zonder reeds een specifiek product of merk in gedachten te hebben. Ze wensen in een bepaalde categorie vooral te vergelijken. Ze verwachten dat je hen helpt kiezen.
- De koopjesjagers: Zij zijn op zoek naar de beste prijs voor hun producten. Soms zijn ze niet echt op zoek anar specifieke producten maar willen ze snuisteren tussen de koopjes of er niets voor hen bij zit.
- De inspiratie-zoekers: Zij komen ideëen op doen die ze later al dan niet effectief wensen om te zetten in een verkoop. Zij zijn op zoek naar achterliggende verhalen, combinaties, gebruikerservaringen.
Het vijfde type zijn de one-time-shoppers. Ze hadden voor de aankoop geen relatie of affiniteit met de webshop, ze hebben geen intentie om terug te keren maar ze worden indirect quasi verplicht om er toch iets te kopen. Ze kregen bijvoorbeeld een cadeaubon of iemand vroeg hen iets te kopen op de website.
Hoe uw webshop gebruiksvriendelijk maken voor deze verschillende types? Schrijf in voor de gratis E-commerce Evening op 24/11 over webshop-usability
In samenwerking met usability-specialist U-Sentric organiseren we een infosessie over gebruiksvriendelijkheid voor webshops en e-commerce sites. Tijdens deze E-commerce Evening zal u-sentric het belang aantonen van gebruiksvriendelijke e-commerce. Dit door specifieke inzichten en ervaringen aan de hand onder andere de Telenet e-shop case en andere praktijk voorbeelden. Daarnaast gaan we dieper in op user centered design methodes, alsook heel concrete tips & tricks en praktische “todo’s” waarmee u meteen zelf aan de slag kan op uw huidige website of e-commerce.