De 10 mythes omtrent multichannel retailers

Worden aankopen nu effectief meer gedaan via de smartphone, tablet, Ipad,… dan via de notebook? In 2012 hebben 11 landen deelgenomen aan het onderzoek van PwC. Namelijk: Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Canada, China, Nederland, het Verenigde Koninkrijk, Turkije, Rusland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Opvallend was dat in dit ene jaar er een grote toename was aan het belang van sociale media. Zal de volgende generatie nu meer via de tablet, smartphone,… en sociale media hun aankopen doen? Of zal dit zo snel nog niet veranderen? Hier meer over in de volgende 10 mythes die uit het onderzoek naar voor kwamen.

 

De 10 mythes:

Mythe 1: sociale media zal binnenkort een onmisbaar kanaal zijn voor de retailer.

Sociale media wint steeds meer aan populariteit, toch zal het nog niet snel een losstaand retailkanaal worden. Sociale media wordt voornamelijk voor feedback gebruikt, voor offline aankopen te stimuleren, en nog niet echt om tot online aankopen over te gaan.

Mythe 2: Winkels zullen in de toekomst nog enkel als toonzaal gebruikt worden.

Het belang van de fysieke winkelpunten zal niet snel afnemen. Merendeel van de klanten gaat nog steeds naar een fysiek winkelpunt voor zijn of haar aankopen. De mogelijkheid om het product te kunnen zien, voelen en uitproberen is zo belangrijk voor klanten.

Mythe 3: De tablet zal heel snel de rol van online shoppingsmiddel overnemen van de notebook.

Ondanks dat de notebook momenteel nog steeds hèt belangrijkste medium is om producten of diensten online aan te kopen, zullen tablets en smartphones wel belangrijk worden in andere fasen van het winkelproject. 

Mythe 4:  Klanten gaan steeds meer op elkaar gelijken naarmate de wereld kleiner wordt.

Het klantengedrag is zo verschillend van land tot land. Toch gaan klanten meer aankopen doen over de grenzen heen. Dit zowel voor de lagere prijzen, gratis verzendingen,…

 

Mythe 5: China is het toekomstmodel voor online retail.

China is de voorloper van online trends. China’s multichannel en online model zijn uniek. Chinese online shoppers hebben meer aankopen gedaan via de smartphone, tablet en sociale media dan andere klanten over de wereld.

Mythe 6: Retailers die in eigen land verkopen zullen altijd een voordeel hebben op retailers over de grens.

Buitenlandse retailers maken heel snel hun intro op het lijstje van de favoriete multichannel retailers van klanten.

Mythe 7: Internationale bedrijven die enkel actief zijn in het online gebeuren, zoals Amazon, gaan altijd een schaalvoordeel hebben op de binnenlandse bedrijven die enkel online aanwezig zijn.

Veel binnenlandse online bedrijven blijven stand houden, dit onder andere doordat ze over een heel goede merkherkenbaarheid en klantentrouw beschikken.

Mythe 8: Retailers zijn alvast beter gepositioneerd dan merken omdat ze dichter bij de klant staan.

Klanten gaan direct bij de fabrikant aankopen en gaan niet langer een onderscheid maken tussen retailers en hun favoriete merk.

 

Mythe 9: Online retail is de verkoop in andere kanalen aan het kannibaliseren.

Klanten gaan eerder meer gaan spenderen aan hun favoriete multichannel retailer in plaats van zomaar te veranderen naar een ander kanaal om tot hun aankopen over te gaan.

Mythe 10: Een lage prijs is de hoofdoorzaak dat klanten geld gaan spenderen aan hun favoriete retailer.

Wanneer klanten gaan shoppen bij hun favoriete multichannel retailers,  hechten ze meer waarde aan kwaliteitsvolle en innovatieve merken dan aan de prijs.