Winkeliers die bij modehuis JellyCoe iets willen bijbestellen, kunnen dat sinds kort online doen. Daardoor kan JellyCoe efficiënter en professioneler werken, en krijgen de klanten een nog betere service.
JellyCoe is het Belgische modehuis achter de populaire slaapkledij ‘Woody’. De onderneming zorgt zelf voor het ontwerp, de marketing en de distributie van de producten. De verkoop gebeurt via zelfstandige vertegenwoordigers. JellyCoe heeft een klantenbestand van ongeveer 520 winkels in Vlaanderen.
“Naast de bestellingen van de collecties zijn er tussendoor ook voortdurend bijbestellingen”, vertelt Michel Van de Velde, oprichter en zaakvoerder van JellyCoe. “Die zijn bijvoorbeeld nodig wanneer de klant te weinig heeft aangekocht of als er foutjes in de kleren blijken te zitten. Vroeger gebeurde dat bijbestellen vooral via de telefoon, bij onze medewerkster Jetty. Zij keek dan in onze ERP-systeem of ze ging, met de looptelefoon in de hand, gaan zoeken in de voorraad. Aangezien we erg snel groeien, was die werkwijze niet langer houdbaar. Daarom beslisten we een commerciële website te ontwikkelen voor de bijbestellingen.”
“ Telefonisch bijbestellen duurt gemiddeld 10 minuten, aangezien de klant soms nog niet weet wat hij wil. Nu steeds meer winkeliers online bijbestellen, kunnen we 52 tot 53 werkdagen per jaar uitsparen. Allemaal tijd die we kunnen besteden aan extra diensten voor onze klanten. “
Michel Van de Velde, oprichter en zaakvoerder van JellyCoe
Beschikbaarheid van producten up-to-date
JellyCoe wist zelf al goed hoe de nieuwe B2B-site er moest uitzien. Toen de onderneming op zoek ging naar een websitebouwer, bleek Natch de meest geschikte partner. “Wij zijn gespecialiseerd in e-commerce software”, zegt Edward Claeys, zaakvoerder van Natch. “We hebben de commerciële site van JellyCoe ontwikkeld in .NET. Op de website is de beschikbaarheid van elk product aangegeven met een kleurcode.”
Het is natuurlijk zeer belangrijk dat de voorraadinformatie die online staat, correct is. Daarom controleert JellyCoe de stock nu elke week. “De nieuwe, meer afgelijnde manier van werken was noodzakelijk voor het succes van ons project”, stelt Michel Van de Velde. “Een commerciële website vergt een andere aanpak en deels ook een mentaliteitswijziging bij de werknemers, en ik heb ervaren dat het belangrijk is om daar voldoende tijd in de te investeren.”
Inhoud website zelf beheren
De nieuwe website ging live in februari 2009 en bleek al snel een groot succes. Ongeveer de helft van de klanten gebruikt de site actief. Sinds de start van de B2B-site, is 60 procent van de bijbestellingen online gebeurd. JellyCoe kan zelf de inhoud van de site onderhouden.
“We krijgen heel positieve commentaar van de gebruikers”, zegt Michel Van de Velde. “Het is dan ook een erg gebruiksvriendelijk systeem. We hebben er trouwens bewust voor gekozen om de consumentenprijzen te vermelden op de website, zodat de winkelier de beschikbare producten samen met de klant kan bekijken.”
Enorme tijdbesparing
JellyCoe kan dankzij de website veel efficiënter werken. “We halen een enorme tijdbesparing”, zegt Michel Van de Velde. “Telefonisch bijbestellen duurt gemiddeld 10 minuten, aangezien de klant soms nog niet weet wat hij wil. Nu steeds meer winkeliers online bijbestellen, kunnen we 52 tot 53 werkdagen per jaar uitsparen. Allemaal tijd die we kunnen besteden aan extra diensten voor onze klanten. Jetty kan nog altijd alle bijbestellingen alleen opvolgen, hoewel we sterk gegroeid zijn. Zonder de B2B-site zouden we intussen voor die opvolging zeker drie mensen nodig hebben. Tegelijk krijgen we als organisatie een meer professionele, innovatieve uitstraling tegenover onze klanten.”
Website als communicatiemiddel
De winkeliers krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord, zodat ze alleen de producten te zien krijgen die voor hen van toepassing zijn. Ze kunnen de producten filteren, bijvoorbeeld op maat, kleur of tekening. Op de site vinden ze ook extra informatie zoals persfoto’s en orderbevestigingen. Bovendien kunnen ze via het online contactformulier ook vragen stellen. “De B2B-site doet in die zin ook dienst als communicatiemiddel”, aldus Michel Van de Velde. “En dankzij een geïntegreerde sms-module kunnen we de geïnteresseerde winkeliers snel op de hoogte houden van nieuwe prijslijsten of een automatische orderbevestiging sturen. Dankzij die extra communicatiemogelijkheden hoeven de klanten ons minder vaak op te bellen, zodat we ook op die manier tijd besparen.”