Bpost moet meer inzetten op e-commerce, volgens CEO

Bpost moet meer inzetten op e-commerce, volgens CEOBpost CEO Koen van Gerven liet dat weten in een interview met Le Soir (bron: Beursduivel). Bpost kampt al jaren met een achteruitgang van brievenpost. E-commerce moet het bedrijf in de komende jaren winstgevender maken.

De e-commerce tak van Bpost heeft al wat troeven. Zo leveren ze, volgens eigen zeggen, 98 % van de pakketten de volgende werkdag (of op zaterdag) en leveren ze in meer dan 220 landen en regio’s. Ook staan ze in voor retournering, vaak een heikel punt voor bedrijven die inzetten op e-commerce.

Het bedrijf liet ook eerder al weten dat ze binnen vier jaar willen uitgegroeien tot internationale logistieke e-commerce speler. Tegen 2022 wil het bedrijf zo’n 45 % van haar inkomsten uit het buitenland halen, met 60 % van de inkomsten uit pakjes- en logistiekactiviteiten (bron: ecommercenews)

Winstgevende business

De inzet op e-commerce legde Bpost dan ook geen windeieren. De bedrijfsopbrengsten in Q4 kenden een stijging van 38,3 % (bron: Gondola).

Maar niet alle levering van e-commerce pakjes loopt via Bpost. Nu e-commerce in de lift zit, beginnen meer bedrijven na te denken over hoe ze hun pakjes op een economisch én ecologisch vriendelijke manier bij de eindgebruiker brengen.

Vooral sociale en duurzame bezorging zijn groeiende niches binnen e-commerce bezorging. Eerder dit jaar won een studentenidee de jaarlijkse duurzaamheidsprijs van KPMG. Consumenten werden gestimuleerd om een door de winkelier gekozen levertijdstip te kiezen. Als ze dat deden konden ze daarmee uitpakken op sociale media. Dat betekent dat de winkelier leveringen kan bundelen om zo milieuvriendelijker de baan op te gaan.

Bedrijven zoals Amazon experimenteren dan weer met leveringen door particulieren. Het Uber-model voor e-commerce is echter niet zonder kritiek, want de verloning voor de werknemers zou, volgens sommige bronnen, niet voldoen.

Hoe lever jij?

Hoe jouw bedrijf bestellingen tot bij de klanten brengt is een aspect van je bedrijf dat je wakker zou moeten houden. De klant verwacht steeds meer en onderschat vaak de kost van end-of-line delivery. Natch denkt graag met je mee over hoe leveringen (en e-commerce) binnen je bedrijfsstrategie passen.