Betrouwbare winkel of guur pand in de soeks?

E-commerce design-valkuilen: Betrouwbaarheid

Wanneer de straatjes nauw en donker worden en de winkeliers je beloeren met half dichtgeknepen ogen dan gaan de alarmbellen af. Hoe was je ook alweer in deze gure winkel beland? Je wandelt met je hand op je portefeuille onschuldig terug naar buiten en maakt dat je wegkomt! Ook de online shopper let bewust, en onbewust, op een aantal elementen wanneer hij via een webshop iets wil aankopen. Enkele tips om te vermijden dat uw e-commerce op een ongure webwinkel lijkt.

  1. Duidelijke contactinformatie
    Shoppers willen weten welk bedrijf er achter de webpagina’s schuil gaat. Ze schenken hun vertrouwen gemakkelijker aan mensen van vlees en bloed.  Bij voorkeur willen ze snel in contact met u treden, gemakkelijk via een online formulier, duidelijke wegbeschrijving of een informerende nieuwsbrief.
    Vertrouwen op internet is één van de belangrijkste factoren om uw klant op lange termijn te binden aan u en uw e-commerce. Voorzie daarom voldoende mogelijkheden tot interactie: plaats uw contactgegevens op een duidelijke plaats (header, footer, contactformulier), voorzie uw e-mailadres, telefoonnummer. Wees tastbaar.
  2. Breng ook uw klantenservice online
    Bestellen en info vinden is één zaak, vlot verder geholpen worden wanneer er vragen rijzen is een ander belangrijk punt. Enerzijds ontlast een FAQ-pagina (veelgestelde vragen-pagina) uw administratie en anderzijds heeft uw klant meteen een betrouwbaar antwoord.
    Voorzie echter ook de mogelijkheid om zeer specifieke vragen op te vangen via een formulier. Afhankelijk van uw bedrijfsorganisatie kunt de vragen meteen bij de juiste collega afleveren zodat dit de antwoordkwaliteit en responssnelheid ten goede komt: technisch, verkoop, partnership, ontevreden, …
  3. Voorzie voldoende betalingsopties
    Uw hard labeur aan uw website heeft een bezoeker overtuigd om uw product of dienst te kopen. Zorg dat hij je kan betalen op een manier waarmee hij vertrouwd is. Indien u betaalmogelijkheid wil voorzien in uw webshop, hou er dan rekening mee dat uw klant vertrouwelijke gegevens en geld overhandigt aan u, dat is nog steeds een aanzienlijke drempel voor velen. Gebruik daarom bij voorkeur meer dan 1 mogelijkheid om te betalen en een solide betalingspartner voor online payment.
  4. Oog betrouwbaar
    U mag nog zo van goede wil zijn, als uw e-commerce website er onbetrouwbaar uitziet wordt het heel lastig om van bezoekers echte klanten te maken. Dit is ongetwijfeld een mix van verschillende elementen. Enerzijds dient de webshop een hedendaags ontwerp te hebben, anderzijds horen de tips die hierboven werden vermeld ook zichtbaar te zijn voor uw bezoeker. Een professioneel e-commerce ontwerp maakt het verschil tussen een goede en een écht rendabele webshop.
  5. Labels
    Ook voor webshops en e-commerce sites bestaan kwaliteitslabels. De meest gekende zijn het becommerce-label (www.becommerce.be)  en het unizo e-commerce label (http://www.unizo.be/e-commercelabel). Websites die een label dragen werden doorgelicht en goed bevonden. In de eerste plaats wordt de techniek die uw e-commerce website stuurt onder de loep genomen en gecheckt op betrouwbaarheid en veiligheid, anderzijds worden ook de bedrijfsprocessen die met uw online verkoop in contact komen gescreend. Met zo een label kan je niet alleen zeggen dat je betrouwbaar bent, je kunt het ook bewijzen.