Beter beslissen dankzij data

beter beslissen dankzij data @ Vlerick

Het belang van data heeft zich in het bewustzijn van de Vlaamse B2B-bedrijven genesteld. In geen tijd was het Commanity-event ‘Beter beslissen dankzij data’ volzet. We vatten in deze blogpost de belangrijkste lessen samen die sprekers Frank Gielen, Katya Vladislavleva en Bernie Caessens presenteerden.

Data science inzetten is niets nieuw vertelde Frank Gielen. Een vliegtuig bevat tot 10.000 sensoren die elke seconde een datapoint verzamelen. Die massa gegevens wordt al héél lang aangewend om de luchtvaart te verbeteren. De tools om dergelijke datapools te verwerken zijn echter niet langer weggelegd voor de mega-corporations van deze wereld. Dankzij digitale transformatie is de democratisering van data-verwerkingstools een feit.

Net zoals e-commerce en e-business zal ‘data’ uit de silo van de IT-afdeling breken. Bedrijven moeten daarvoor beginnen nadenken over hun ‘data-strategie’, een verlengde van de digitale strategie waar veel bedrijven vandaag actief mee bezig zijn. Dit wil zeggen: de business impact van het inzetten van data-inzicht in kaart brengen.

the data dkills gap

Met die opmars van data zal ook het belang van data privacy toenemen. Frank Gielen voorspelt dat 20 % van het IT-budget in 2020 zal besteed worden aan het veiligstellen van al die eigen data en data-inzichten. Als maatschappij is het ook nog niet duidelijk hoe we met al die data-inzichten moeten en mogen omgaan. Mag geanonimiseerde data van burgers door een overheid aan bijvoorbeeld de farmaceutische industrie verkocht worden? Hoe gaan we om met data-analyse in functie van contra-terrorisme?

De grootste ‘bottleneck’ voor dit alles is bovendien niet technologisch of ethisch maar wel een ‘skills gap’. Er zijn niet genoeg data-analysten. Nog meer dan vroeger wordt dit heel snel duidelijk omdat snelheid van innovaties vele malen hoger ligt de snelheid van onze opleidingen.

Wat kan je bedrijf nu al doen met data?

95 % of data is not used

Veel bedrijven zijn volop aan het verzamelen geslagen. 90 % van hun ‘data-budget’ spenderen ze aan dit verzamelen. 95 % van wat ze verzamelen wordt echter nooit gebruikt. De redenen zijn divers: men heeft niet de mankracht, men heeft niet de kennis, … dixit Katya Vladislavleva van datastories.com.

Maar de belangrijkste reden is dat bedrijven nog niet écht hebben stil gestaan bij het bouwen van business cases. “Wat wil ik nu eigenlijk gaan bereiken?” Doe eerst dat, en begin pas dan te verzamelen, dat zal veel doelgerichter zijn zegt Katya Vladislavleva. Ons voorstel om zeker in je B2B e-business of e-commerce project de huidige en toekomstige rol van data mee te analyseren bevestigt dit.

Gemakkelijk gezegd maar de uitdaging bestaat er dan in om je processen analytisch te bekijken. Wat zijn de variabelen, wat zijn de constraints in mijn proces? Wanneer je zo naar bijvoorbeeld je productie kijkt kan je daarna denken aan ‘What if … wat als we deze variabele veranderen in ons proces… wat gebeurt er dan?’.

processen anlytisch bekijken ifv data mining

De low hanging fruits om met data aan de slag te gaan zitten vaak in de Sales Analytics. Wie zijn mijn beste klanten en leveranciers? Wat zijn mijn beste producten en diensten? Welke functionaliteiten van mijn product worden het meeste geapprecieerd? Begin van daar om verbeteringen door te voeren en je zal het potentieel van ‘data’ snel aanvoelen.

Je hebt waarschijnlijk ook al veel data zonder dat je het goed beseft. Website data in Google Analytics, e-commerce data in je webshop, sales- en marketingdata in je crm, data in je e-mailmarketingsoftware, helpdesk-data in bijvoorbeeld je Zendesk. Denk dus eerst na WAT je wil veranderen en snuister door bovenstaande bronnen of ze je daarbij kunnen helpen. Er zijn al genoeg tools op de markt die de data voor jou kunnen analyseren.

Ook voor de ‘zachte aspecten’ van business doen 

Bernie Caessens van REsolved sprak tot de verbeelding door aan te tonen dat bedrijven al heel veel informatie publiek maken. Uit die publieke informatie zoals hun website, social media posts, voor welke klanten ze werken, met welke leveranciers ze samenwerken etc. Kan je je al een goed beeld vormen van het soort bedrijf.

Iets wat vertegenwoordigers vaak doen op basis van hun ervaring en buikgevoel. Dat data-analyse dat buikgevoel wel eens zou kunnen gaan vervangen werd ludiek aangetoond. Zo kan je gemakkelijk de twitter-volgers en klanten analyseren van een bedrijf en bekijken in welke sector deze actief zijn om dat vervolgens te vergelijken met wat volgens de bedrijfswebsite de focus is van de organisatie.

Tekst is trouwens meer dan letters. Vele mensen denken trouwens nog steeds dat het begrijpen wat er tussen de regels staat van een tekst, iets typisch menselijk is. Op basis van Datumbox.com werd echter al snel duidelijk dat je het buikgevoel niet meer nodig hebt om te lezen wat er tussen de regels staat. Zowel de topics van teksten als de ‘tone of voice’ kunnen door machine learning tools geanalyseerd worden. Geen toekomstmuziek maar bestaande tools die beschikbaar zijn voor iedereen, bijvoorbeeld de IBM Watson API.

Dit event ‘Beter beslissen dankzij data’ werd georganiseerd door de kennispartners van Commanity. Natch is kennispartner voor alles wat e-business betreft. Wil je graag op de hoogte blijven van volgende events, volg ons dan op Twitter, Facebook of LinkedIn.