Belgische online verkopers verwachten groei van 40 %

BeCommerce Logo

Online verkoop wordt, vandaag ook in België, steeds meer gezien als een volwaardig verkoopkanaal. Dat blijkt uit deze recente studie uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox bij de BeCommerce-leden, de federatie van de Belgische distance sellers. De sector is zeer positief: 70% van de respondenten verwacht in 2011 een groei van 40% in hun online verkopen tegenover 2010. De Belgische E-commerce markt is nog lang niet verzadigd. De sector is dan ook op zoek naar online marketeers, IT-specialisten en logistiek operatoren om de verwachte groei op te vangen!

Uit de resultaten blijkt onder meer dat  steeds meer Belgische internetbedrijven enkel en alleen gaan verkopen via internet. Het marktaandeel van de multi-channel players (bedrijven met meerdere verkoopkanalen, zowel online als offline) daalt naar 46% tegenover 65,9% in 2009. De pure-players, bedrijven die uitsluitend via internet verkopen, domineren de markt met 54% marktaandeel (tegenover 34,1% in 2009).

7 op 10 bevraagden verwacht een toename van maar liefst 40% in hun online verkoopcijfers van 2011 tegenover vorig jaar. Om deze groei op te vangen is er dan ook nood aan de juiste jobprofielen. Meer dan 75% van de bevraagde E-commerce bedrijven is van plan om gemiddeld 10 nieuwe medewerkers aan te werven in 2011 om de e-boost het hoofd te kunnen bieden. Belgische E-commerce bedrijven zijn vooral op zoek naar online marketeers (49%), IT-specialisten (32%) en logistiek operatoren (19%).

Afzetmarkt & producten

73% van de E-commerce bedrijven gevestigd in België verkoopt ook daadwerkelijk aan Belgische consumenten en bedrijven. Een belangrijke buitenlandse afzetmarkt is West-Europa (60%) en de rest van Europa (24%). Slechts 11% van de Belgische E-commerce bedrijven verkoopt ook producten buiten Europa. In de top 3 van de best verkochte artikelen via internet vinden we decoratieproducten, net zoals vorig jaar, nog steeds op nummer 1 terug (35,1% in 2009 en 46% in 2010). De top 3 wordt verder aangevuld met mode-accessoires (43%) en kledij (43%).

Betalingsmethoden

Bij de betalingsmethodes die internetwinkels aanbieden, zijn de kredietkaarten nog steeds heel populair. 95% van de Belgische e-shops biedt betaling via Visa en Mastercard aan, 38% via American Express. Betalen met de gewone bankkaart – Bancontact/Mister Cash – kan bij 60% van de Belgische internetwinkels, Maestro kan bij 49%. Naast de online betalingssystemen zoals PayPal (54%) en Ideal (46%), is online banking sterk ingeburgerd als betalingsmethode.

Doorblader het verslag: