B2C webshop niet opgewassen tegen aantal producten in B2B

Er zijn nogal wat verschillen tussen B2B en B2C e-commerce. Eén daarvan is het aantal producten dat je via je digitaal platform verkoopt. 

Er zijn natuurlijk gigantische spelers zoals Amazon, Bol of Zolando. Maar over het algemeen genomen hebben B2C-webshops een veel kleiner aantal producten, maximaal een paar honderd. Bij B2B-bedrijven gaat het meestal om ettelijke duizenden. Als je wil dat je klanten een gebruiksvriendelijke ervaring hebben, dan moet je webshop daartegen opgewassen zijn.

Het gebeurt wel eens dat bedrijven een B2B-webshop willen recht houden met B2C-software. De wachttijden lopen dan vlug op, wat betekent dat veel gebruikers je site verlaten zonder een aankoop te doen. Eens je website de reputatie heeft traag of onbetrouwbaar te zijn is het moeilijk het vertrouwen van de klanten terug te winnen, zelfs na verbeteringen. Het is dus beter goed te beginnen. 

Wat heb je nodig? 

  • Een krachtige en gebruiksvriendelijke zoekfunctie

Zelfs al zijn de meeste van je klanten professionals, je zal ook een paar eindgebruikers over je digitale vloer krijgen. Zorg er dus voor dat ze gemakkelijk en vlot de juiste producten vinden. Iedereen moet binnen een paar kliks vinden wat hij zoekt. Je zoekfunctie moet soms miljoenen producten, technische pdf’s en andere pagina’s doorzoeken. Dat vereist dus flink wat kracht. 

  • ERP-integratie

Elk bedrijf moet zijn webshop sterk personaliseren. Prijzen veranderen bijvoorbeeld heel vaak. Ook krijg je als B2B-verkoper te maken met bijbestellingen nadat een order geplaatst is. Dat betekent ook dat je altijd een exact overzicht van je voorraad moet hebben, zodat je niets verkoopt dat je niet kan leveren. Een degelijke ERP-integratie zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent en dat je webshop flink wat verwerkingen aankan. 

  • Stevige software die een groot aantal pagina’s voor producten en technische informatie aankan.

De software achter je website moet veel dataverkeer kunnen slikken. Een webshop draaiende houden kost nu eenmaal wat kracht.  En je wil natuurlijk dat je website meer bevat dan een webshop alleen. 

Apok

Een bedrijf dat het goed aanpakt is Apok. Het bedrijf is een partner voor professionele dakdekkers met een focus op service. Ook consumenten vinden steeds vaker hun weg naar Apok. 

Dat betekent dus een forse webshop die duizenden producten aankan, gebruiksvriendelijk genoeg is voor consumenten en gespecialiseerd genoeg voor op maat gemaakte bestellingen voor professionals. 

De site heeft meer dan 40.000 pagina’s, blijft makkelijk doorzoekbaar en pocht naast een webshop ook met originele content in de vorm van blogs, case stories en een opleidingskalender. 

 

Wil je meer weten over de verschillen tussen B2B en B2C e-commerce, download dan het onmisbare e-book!