B2B e-commerce: Black Friday en Cyber Monday

Cyber Monday en Black Friday in B2BBlack Friday en Cyber Monday liggen nog maar een paar weken in de toekomst. Hoog tijd dus om je voor te bereiden, ook als je een B2B-bedrijf bent. Vooral als je een B2B-bedrijf bent, want in die sector heb je unieke kansen. Maar voor we daarmee beginnen…

Wat zijn Black Friday en Cyber Monday nu eigenlijk? 

 

Wat zijn Black Friday en Cyber Monday?

Black Friday

Black Friday is een Amerikaans fenomeen. Het valt de dag na Thanksgiving (dus altijd op een vrijdag) en het is ondertussen voor de Amerikanen een even grote feestdag als Thanksgiving zelf.

Traditioneel begint dan de Kerstwinkelperiode in de V.S. en dat vieren ze daar duchtig. Winkels gaan heel vroeg op de dag open en bieden spectaculair voordelige deals en promoties aan. Het is voor veel Amerikanen een vrije dag en ze staan dan ook met honderden te drummen om als eerste de winkel binnen te raken.

Cyber Monday

Cyber Monday is het e-commerce antwoord op Black Friday. Het valt op de eerste maandag na Thanksgiving. Heeft je bedrijf dus een e-commerce component (indien niet, raden we aan om hier een kijkje te nemen) dan moet je van deze feestdag gebruik maken om klanten te winnen en te verkopen.

Maar Black Friday en Cyber Monday zijn niet langer puur Amerikaanse fenomenen.

België

De koopjesfeestdagen zijn de laatste tien jaar bezig aan een opmars doorheen de wereld. De opkomst van internationale retailers zoals Walmart en Apple en e-commerce bedrijven zoals Amazon betekent dat de hele wereld kan meegenieten van deze deals.

Ook in België bestaan Black Friday en Cyber Monday, hoewel het vaak de internationale spelers zijn die het voortouw nemen. Amazon, Coolblue, bol.com, maar ook ColliShop en de Bijenkorf maken hun Belgische klanten het hoofd dol met spectaculaire deals.

Black Friday en Cyber Monday in B2B

Je denkt waarschijnlijk: “Mooi voor B2C bedrijven, maar mijn professionele klanten hebben daar geen oog voor. Ik leef van repeat business, volume- en afhaalkortingen en value-added services. Niet van gimmicks zoals promodeals.”

Wel, we gaan je niet tegenspreken als het aankomt op je inkomensstroom. Maar dat betekent niet dat je niet kan meegaan met de trend. Hier zijn een paar tips & tricks:

1. Je hoeft geen korting te geven

Black Friday en Cyber Monday staan gekend om hun kortingen. Maar er zijn andere manieren om de retail feestdag te vieren. Zo kan je elke klant die die dag bestelt een cadeautje geven. Een promotiegeschenkje, of een product waar iedereen iets aan heeft.

Daar mag gerust je naam of logo opstaan, trouwens. Het is altijd een goed idee als klanten aan je denken.

2. Op maat gemaakte promoties

Niemand kent je business zoals jij, niemand kent je klanten zoals jij. Jij weet waar ze iets aan hebben. Dus verzin op maat gemaakte promoties. Dat betekent niet dat je voor elke klant een promotie moet verzinnen. Maar je kan per klantsegment een unieke promotie verzinnen.

Zo zeg je tegen klanten dat je rekening houdt met hun specifieke noden. In B2B gaat het net zo vaak om service als om prijs.

3. Promotie

Dit is een beetje een open deur intrappen. Zorg ervoor dat je klanten weten wanneer het Black Friday/Cyber Monday is, dat jij eraan meedoet en wat ze er precies aan hebben. Dus je marketingmanager wakker schudden en je klanten (op z’n minst) een mailtje sturen.

Ga gerust bigger (het is tenslotte een Amerikaanse feestdag). Sociale media, in-store reclame en good ol’ fashioned print advertising doen het ook nog altijd.

Het is geen zonde om je website op een folder te printen en rond te sturen, wat je millennial social media stagiair ook mag zeggen.

4. B2B-partners

Black Friday en Cyber Monday zijn de perfecte gelegenheid om samen te werken met klanten. Je werkt in B2B, dus er is geen enkele reden waarom jouw klanten ook niet mee kunnen doen.

Qua marketing komt het mooi uit, want je zorgt dat ook eindgebruikers je naam kennen. Eindgebruikers die je waarschijnlijk ook graag op je website ziet komen, want je biedt ten slotte ook voor hen flink wat content, informatie en inspiratie (Nee? Dan moet je hier eens kijken).

En het komt ook voordelig uit, want als je klanten extra verkopen, kopen ze ook extra in bij jou. Win-win-win, want de eindgebruiker heeft er natuurlijk ook voordeel bij.

Kortom, meer dan genoeg redenen om af en toe eens bij de B2C-collega’s gaan kijken en van hun feestdagen jouw feestdagen te maken.

Twijfel je nog hoe je zulke promoties in je digitale strategie past? Of hoe je kortingen en promotiegeschenken precies op je e-commerce platform verwerkt. We hebben hier een paar experten rondlopen…